Műanyag nyílászárók

MELYIK A JÓ MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓ? |  

...teszik fel sokan a kérdést, amikor egy személyes konzultációra kérnek tőlem időpontot! Teljesen általános dolog, hogy életünkben (Rám nem, de Önre igaz!) nem naponta találkozunk nyílászáró márkákkal, profilokkal és azok üvegezési lehetőségeikkel. Nagy a bizonytalanság és az izgalom, amikor elkezdődik egy nyílászáró beszerzési projekt! Nehéz a választás, mert nagy a választék és ki a fene tud ebben eligazodni? Ebben a piaci helyzetben melyik lehet a jó műanyag nyílászáró márka és melyik kevésbé használható? Melyik kereskedő lehet megbízható és pontos, melyik esetleg kevésbé az? Itt és most próbálunk picit segíteni Önnek, hogy döntése egyszerűbbé váljon!

Nagyon sok információ van, aminek lehet hinni és bizony vannak olyan marketing elemek, amik azért jöhettek létre, mert mi vásárlók szeretjük az akciót, az extrémet, a káprázatost és így tovább! Nem szabad egyből hinni minden hirdetésnek és nem kell egyből rohanni, mert csak most és csak Önnek .. Tudja miről beszélek, ugye?

Érdemes szakemberekkel beszélgetni! De ki lehet a szakember? Ezt nehéz megmondani, de Ön látni és érezni fogja, hogy hol van tudás, és hol van csupán begyakorolt séma! Beszélgessen értékesítőkkel, látogasson el néhány kereskedésbe és érdeklődjön! Igen ám, de mi a lényeges funkció vagy szempont egy műanyag nyílászárónál? Milyen kérdéseket tegyek fel ahhoz, hogy dönteni tudjak? Nos, nem az árkérdéssel kell kezdeni, az biztos! Pedig sok vásárlót csupán ez a téma érdekli! Értem én, de ennél kaliberekkel vannak komolyabb kérdések! Csak az ár alapján pedig a döntés életveszélyes is lehet!

Mi értelme 145 kamrás ablakot vásárolnunk? Az ígéretek helyett a józan eszére hagyatkozzon!

Milyen műanyag nyílászárót vásároljak a házamhoz?

MIT SZERETNÉK ELÉRNI ÉS MILYEN ENERGIASZINTŰ A HÁZAM |  

Érdemes azzal kezdeni a beszélgetést, hogy elmondja azt az információt, ami engem is a legjobban érdekel. Miszerint konkrétan milyen építménybe szeretne műanyag nyílászárót cserélni! Nem kell Önnek rögtön meghatározni azt, hogy hány légkamrás legyen az ablak és milyen üveggel kell azt szerelni! Pihenjünk már egy picit!

Kamrázgatásnak semmi értelme, mert szoktam mondani, hogy a kamrába legyen szalonna és sok kolbász!

Olvassa el a műanyag nyílászárók szabványokkal és típusvizsgálataival foglalkozó rövid írásunkat!

Sok-sok év alatt kaptam már több kamra kést egyenesen a bal pitvaromba! Csoda, hogy élek!

Nem Ön, hanem a vásárlók mondják!

 • "Nálam alap elvárás a hatkamrás műanyag nyílászáró, van Önnek!"
 • "Csak hatkamrás ablak érdekel!"
 • "Olyan nyílászárót szeretnék vásárolni, ami legalább hatkamrás, de a hét kamra is érdekelne!"
 • "Van hatkamrás nyílászárójuk, 1.0-ás üveggel?"

Nekem is van ilyen agymenéses kérdésem!

Miért szeretne hatkamrás műanyag nyílászárót vásárolni?

Válaszok nem sok esetben győznek meg, mert nem is várta a kedves beszélgető partnerem, hogy vissza is tudok kérdezni! Ha Ön nem tudná, (Miért is tudná?) marketing és média végzettségem van, így a kérdezéstechnikám jól ki van képezve! Olyan összetett kérdést szoktam ilyenkor az ügyfelemnek szegezni, amitől sokkot kap! Ez a kérdés így hangzik: Miért?

Jó, bevallom szoktam bonyolítani is ezt a kérdést: "Miért szeretne hatkamrás nyílászárót vásárolni?"

A gyerekem a "Miért" korszakában kicsinált teljesen! Ha a miértre nem tudsz válaszolni, meghaltál! Ha lufi a válasz, amiért megöli!

Nos, nekem is ez az Alfa és Omega kérdésem! Fantasztikus, nem? Kolokvium dolim ötös lett ettől a "Miért kérdéskörből" Bámulatosan sokféleképen fel tudom tenni a - Miért? kérdést!
Picit naivan, Picit humorosan, picit csodálkozva, picit ironikusan, picit miértesen!

Azt gondolja most, hogy nagyképűen viccelek, pedig nem! Gondolja el, hogy Önnek szegezem ezt a kérdést! Mit tudna erre válaszolni? Segítek, hogy milyen válaszok repkednek ilyenkor!

 • "Ez nálam elv!"
 • "Mert jobban szigetel!"
 • "Jobb az ötkamrás nyílászárónál!"
 • "A férjem ezt mondta!"
 • "Spóroljak a gázszámlán!"
 • "Erre kaptam máshol ajánlatot!"
 • "Hát, nem is tudom!"
 • "Azt olvastam, hogy az jó ha van benne hat kamra!"
 • "Csend........!"

Tudom, hogy az én hibám ez a válaszcsokor! Egyszerű kérdésre, egyszerű választ kaptam!
Valószínű, ha nagyon szakmai alapon kérdeztem volna, abban az esetben műszakilag és energetikailag pontosabb válaszokat kaptam volna? Segítek, nem!

Sajnos nincs a vásárlóknak tudásanyaguk, csupán hiedelmük, elbeszélő költeményük és a szomszédtól kapott információjuk! Ez nem lehet elég! Beszélgessünk és mindenkinek így lesz jó!

Azt, hogy hány kamra legyen az ablakunkba, nem számít! Bizony, ez így van! Nem számít, mert a fizikában nincs kamra mértékegység! Igaz? Bizony ám! Van ellenben hőszigetelő képesség, hőátbocsátási tényező (W/m2K). Ez számít és nem a kamra, mert egy ötkamrás pl.: Kömmerling AD76 ötkamrás műanyag nyílászáró - tok/szárny kapcsolata (1.1 W/m2K) jobb, mint sok hatkamrás nyílászáró ugyan ezen értéke! Akkor értünk valamit a hatkamrás projektünkkel? Nem, mert téves úton jártunk! Minden esetben a profil hőszigetelő képességét vizsgáljuk, ha már nagyon kamrázni szeretnénk!

Zárójel kezdődik (Azért megjegyezném azt is, hogy a valódi hatkamrás ablak passzív értékkel rendelkezik! Ez az érték pedig a tok és az üveg együttes értékét nézve Uw: 0.8 W/m2K alatt kell, hogy muzsikáljon! Sok ál hatkamrás ablak meg sem közelíti ezt az értéket! De jól hangzik, hogy vettem egy hatkamrás ablakot! Translate most Önnek: ...vettem kilóra műanyagot, de szigetelőerőt bizony nem!..No, zárójel be van ezennel zárva!)

Nem kaptam választ! Milyen műanyag nyílászárót vegyek akkor?

Az épületek energia tanusításának minőségi osztályai.

PANEL NYÍLÁSZÁRÓ |  

Én nem szoktam kertelni! 5 kamra és 2 rétegű üveg! Ha jól szigetelt a panel épület, jöhet bele egy háromrétegű üveg!

Zárójel jön megint! (3 rétegű üveg és 3 rétegű üveg között bizony van különbség! A szigetelőképességét nézve lehet a három réteg értéke 0.97 W/m2K, de lehet akár 0.6 W/m2K érték is! Melyik a jobb? Ugye, ugye! Vannak még trükkök!

Ön elmondja majd, hogy olcsón vett egy három rétegű üveget - 0.97 értékkel! Jó reggelt...a két réteg tudja szinte ezt az értéket produkálni - 1.0 W/m2K! Önt megvacsoráztatták, hogy nőies legyek! Kértek pénzt néhány kiló üvegért! A háromrétegű üveget azért veszi, hogy jobban szigeteljen a nyílászáró! Tudja Ön is, ha nem most megtudja, miszerint nem a nyílászáró kamrája szigetel jobban, hanem az üvegfelület! Ezért érdemes az üveggel kalkulálni felújítás alatt! Többe kerül a 3 réteg, de megéri a pénzét, ahogy mondani szoktuk! No, ezt a zárójelet is bezárom ezennel)!

TÁRSASHÁZ |  

Mármint olyan társasház, amit téglából építettek akár több emelet magasra! Itt is maradnék az öt kamránál, de a falazat vastagsága miatt és ha szigetelve van akkor pláne, betenném a 3 rétegű üveget! Ha már nyílászárót cserélünk én minden esetben ragaszkodnék a 3 rétegű üvegezéshez!

SORHÁZAK |  

Hacsak nem új építésűek és nagyon odafigyeltek az energia osztályra, abban az esetben 5 kamra + 3 réteg! Ha új építés és nagyon jó a szigetelés és korszerű a hűtő és főtő berendezés, egye fene jöhet a valódi hatkamrás ablak. Itt alap a 3 rétegű üveg - meleg peremmel és nem alumínium távtartóval!

CSALÁDI HÁZ - FELÚJÍTÁS "C - D" ENERGIASZINT |  

Alap nyílászáró csere esetén 5 kamra + 3 réteg maximum! Szerintem ilyen "D" osztály körüli energiaszintű lehet az általában 60-as vagy 70-es években épült házak! Itt tényleg elegendő az 5 kamra + 2 rétegű üveg!
A "C" szint felel meg az alap elvárásoknak! Itt általában 30-as falazat van és külső 5-8 cm szigetelés, de a födémben is van 15 cm paplan + kazán! Ha jól tudom a "C" szint alig akad, mert a "C" és "D" között pár századnyi eltérés van! Általánosabb a "D" osztály megadása!

"B" osztály nem elérhetetlen ilyen építményeknél, mert jobban kell a házat csomagolni és a radiátorokra valamilyen szelepet kell tenni és talán akár "B" is lehet belőle! A kazánokhoz természetesen nem értek! Ilyen esetben a háromrétegű üveg segítség lehet!

"A" és "A+ ÉRTÉKŰ HÁZAK |  

"A" energiatakarékos osztály esetén már komolyabb 10-15 cm szigetelésre lesz szükség a házon és a födémbe is jócskán kell paplant gyömöszölni. Kondenzációs kazán elvárás, némi extra tudásanyaggal felvértezve! Alap elvárás a 3 rétegű üveggel szerelt hatkamrás ablak szerintem. A melegperemes megoldással rosszat nem teszünk!

"A+" értéknél már 20 cm szigetelés és 30 cm födémszigetelés szükséges! Kondenzációs kazán, megújuló energiaforrásokkal spékelve. Jöhet a hatkamrás ablak, a 3 rétegű melegperemes üvegezéssel, ami már passzív értéket tud produkálni!
Ilyen esetben többször nem a falnyílásba szerelik az ablakot, hanem konzolokkal falsík elé. Ekkor már RAL szalagos beépítést is megkövetelnek!

Szóval nem kell félni egy kis szakmai csevegéstől, mer nyertesen tud kijönni ebből az érthetetlen műanyag nyílászáró kavalkádból! Várom tisztelettel megkeresésüket, ah szeretnének egy jót trécselni!

Cseke Zsolt
Pallasz Enteriőr
Nyílászáró szakértő


Műanyag nyílászárók címkéhez kapcsolódó hírek

  Ablakot szeretne olcsón?

  Ugye Ön sem gondolja komolyan ezt! Olcsót szeretne, tehát megfogalmazott valami olyasmit, amit soha nem kívánna magának, de még az ellenségének sem! Na jó, az ellenségnek talán igen, de most otthonra szeretne ablakot vásárolni és nem máshova és másnak!

  2017-05-30 12:17:23

  Hogyan akciózzunk műanyag ablakot?

  Biztosan több helyen vélte felfedezni már, hogy nagyon magas akciós mutatókkal kínálnak megvásárolásra műanyag ablakokat!

  2017-05-10 12:33:48

  Kömmerling AD76 - FORRADALOM AZ 5 KAMRÁS MŰANYAG ABLAKPIACON

  Megérkezett az 5 kamrás műanyag ablakok igazi királya, a Kömmerling AD76 modell! Az ablak a kategóriája legszélesebb profilja és a szigetelőképessége is kiemelkedik az 5 légkamrás ablakok között!

  2017-03-22 22:34:20

  Valódi 6 légkamrás műanyag ablak

  Akinek magasabb hőmegtakarítási igénye van és alacsony energiaszintű házat tervez vagy szeretne megvalósítani, azoknak kínáljuk a valódi 6 légkamrás Kömmerling ablakot. 6 légkamrás VALÓDI műanyag ablak nem létezik 80 mm vastagság alatt!

  2014-01-09 19:13:12

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek