Visszalépés a főoldalra

Van valódi műanyag bejárati ajtó is?

Van valódi műanyag bejárati ajtó is?

VAN VALÓDI BEJÁRATI AJTÓ IS? | Annyian mondták már nekem, hogy olcsó bejárati ajtót szeretnének vásárolni. Árajánlatban az olcsó szótól már a hajam is fáj! Olcsó, tehát pocsék!...mondjuk már ki, hogy Magyarország el van árasztva minőségtelen ajtókkal, mert mi vásárlók ezt szeretjük! Egyenesen imádjuk és igényeljük a sz.rossz ajtót!

 

 

Valódi erősített főbejáríti ajtó | 5 pontos alkap ajtó közti különbségek

Sokan mondják, hogy olcsó ajtót szeretnének. Nem szépítek, amikor azt mondom, hogy nagyon sok esetben a valódi főbejárati ajtóból kivesznek nagyságrendileg 30 000 Ft értékű alkatrészt és már kész is az olcsóbb ajtó! Húsleves gazdagon vagy húslé? Az ajtót magas ciklusszámra kell tervezni és ehhez minőségi alpanyagokra van szükség! Az ajtót több ezerszer használjuk egy év alatt és ehhez minőségre van szükség! Ha kivesszük ezeket a szükséges erősítéseket, ne csodálozzunk egy idő után semmin!

 

 • ― A ajtószárnyat lecserélei átmenőkilincses erkélyszárnyra
 • ― MABISZ 2 acélcsapos rúdzárat lecserélik felületi záródást biztosító 5 pontos rúdzárra
 • ― Kiveszik a PVC hegeszthető tuskókat
 • ― Kiveszik az átlóban elhelyezett acélmerevítést
 • ― Műanyag párntokat tesznek az acélpántok helyére
 • ― Leszerelik a vízvetőt
 • ― Az erősített zártszelvényt a szárnyba lecserélik vékonyított faló vasra
 • ― A legcsibészebbek nem ajtótokot alkalmaznak, hanem balkonajtó tokot

 

Jó reggelt Magyarország!

Nagyon jó lenne, ha felébrednénk a minden szinten, szinte mindent le olcsósító magyar valóságból! Mit hall Ön, amikor félretett pénzén műanyag bejárati ajtót szeretne vásárolni?..még egyszer mondom: VALÓDI FŐBEJÁRATI AJTÓT! Tehát mit hall a szaküzletekben és a hirdetésekben?

 • ― "Olcsó bejárati ajtó!”
 • ― "Bejárati ajtó már 80 000 Ft-tól!”
 • ― "Bejárati ajtó ötpontos biztonsági zárral!”

„Bejárati ajtó 5 pontos biztonsági zárral!” |  

Wooow, hol biztonsági ez ember? Sehol, de jól hangzik és szállóige is lett belőle! Nincs ötpontos biztonsági zár...igaz az eladók nagy része talán azt sem tudja, hogy mit beszél! Vagy lehet, hogy tudja, de akkor szépít picit! Manapság ritkán található olyan 4+1 pontos rúdzár, amire ad a MABISZ ajánlast, de ennek utána kell menni!

Szóval tele vagyunk mindenféle hangzatos marketing bummal, miközben észre sem vesszük, hogy minden ócska vackot próbálnak ránk erőltetni! Miért is? Nos, mert a vásárlói társadalmunk megfogalmazta az olcsó iránti igényét. Ön olcsót kér tőlem, én olcsót kérek a gyártótól és a gyártó olcsót kér a beszállítóktól! No, ezután mindezt össze is szerelik Önnek!

Végeredmény: Olcsó, tehát nem olyan erős ajtó! Ön meg büszke arra, hogy milyen pici pénzért vette a nagy semmit! Ja, hogy ezt nem tudja? Akkor most elmondom! Tudja mit, ha bejön hozzánk, a szaküzletbe részletesen meg is mutatok mindent. Azért nem hagyom Önt kétségek közt most, mert akkor azt gondolná, hogy ez is csak egy marketingfogás! …jegyzem meg, hogy az, de legalább szakmai alapon! Szabvány feletti ajtó vagy színes ajtó? Nem vennék könnyített ajtóból ilyet az biztos! nagyobb fizikai hatásoknak van kitéve az ajtó és ezeket a hatásokat le kellene követnie a szerkezetnek! Szabvány feletti ajtót és színes ajtót soha nem vásárolnék 5 pontos ajtóként hirdetett termékből!

HAMAROSAN JÖN:

KENDŐZETLENÜL - Cseke Zsolt leleplező sorozata a műanyag nyílászárókról!

7 PONT, ahol olcsósítható egy műanyag bejárati ajtó!

Azt mondják a nagy marketing és média konferencián, amiken részt veszek… Jaj, hát nem is mondtam még, hogy nekem van média és marketing dipóm. Látom, hogy most picit összeborzadt és azt gondolja: " Akkor most ez beszél nekem a bejárati ajtókról?" Ez van, de nem tudok jobbat most… szóval azt tanítják, hogy a hangzatos és figyelemfelkeltő számok minden esetben páratlanok legyenek! Ezt jegyezzük meg a legjobban! Ja és a Google algoritmusa is zabálja a páratlan számokat!

Ha most olvassa ezeket a sorokat, abban az esetben mindez igaz volt! (Ha csak nem ajánlatot kért és a Cseke Zsolt belinkelte ezt az oldalt!)

Tehát kérem, jegyezze meg ezt a hét indokot, amiért száműzze gondolatából az olcsó műanyag ajtót! Jöjjön az a hét pont, amit Önnek meg kell vizsgálni mielőtt egy bejárati ajtót megvásárolna.

1. Ajtó tokja valódi tok legyen?

AJTÓ TOK |  

A valódi bejárati ajtó tokja minden esetben bejárati ajtó tokból készüljön! Miből-másból készülne? …teheti fel a kérdést. Válasz: Készülhet ablak vagy balkontokból is. Ez bizony nem szabályos! No, de itt már olcsósítottunk egy picit! Bejárati ajtó néven elkezdett pl: erkélyajtót vásárolni. Hurrá! Persze ezeknek az ajtóknak is van helyük, de nem a bejáratban!

2. De miből készül a szárny, ha nem valódi ajtószárnyból?

AZ AJTÓSZÁRNY ALAPANYAGA |  

Mondhatnám itt is, hogy az olcsó ajtó átmenőkilincses erkélyajtó szárnyból szerelik össze a gondoskodó kezek! Igaz vagy sem, járjon utána, ha nekem nem hinné el. Tudja...erkélyajtót vásárolunk majd bejárati ajtó helyett! Idd ki vagy vidd ki a bilit, talán nem mindegy?

Bejárati ajtószárnyban is többféle profilmagasság létezik! Az ötpontos ajtóinkaban picit alacsonyabb szárnyat kap, míg a FUTUR valódi ajtóba magasabb, erősebb és erősített szárny jár! 

3. Kell az ajtószárnyat merevíteni?

AJTÓSZÁRNY MEREVÍTÉSE I. |  

Most ne időzzünk el azon a fontos tényezőnél, hogy megfelelő acélmerevítésre van szükség (halkan elmondom, hogy a valódi Kömmerling ajtóba erős falazatú zártszelvény található!), mert ez most nem foglalkoztat ennél a pontnál! Az annál inkább, hogy a bejárati ajtóban lévő acélmerevítés soha nem folytonosan fut belül körbe a szárnyban.

Tehát, a sarkoknál el van vágva az acél, mert a PVC hegesztő nem tud vasat hegeszteni! Mindez azt jelenti, hogy az ajtó szárnyának nincs folytonos kapcsolatot biztosító merevítése. De akkor mi fogja biztosítani a síklapúságot és a stabilitást? Segítek: Semmi! De legalább olcsó marad a cucc, ami ugye fontos szempont!

Ezzel szemben a valódi FUTUR bejárati ajtó szárnyában futó acélmerevítések között van kapcsolat. Mindezt a sarkonként 2 db (összesen 8 db) hegeszthető PVC sarokmerevítő biztosítja. Ezáltal síkban marad az ajtószárny és nem fog elvetemedni. Mindez a nagyobb üvegsúlynál, a nagy ciklusszámnál és a déli oldali napsütés ellen jelent védelmet! Egyszóval ez biztosítja a masszív ajtószárnyat!

PVC merevítés műanyag ajtókban

4. Szárnyaljunk az ajtószárnyban tovább!

AJTÓSZÁRNY MEREVÍTÉSE II. |  

Tehát megvan a 8 db PVC tuskó a szárnyban. De maradt még hely az üvegmező és a szárny belső sarkai között, hogy betegyünk átlósan 1-1 db acél sarokmerevítőt. Mindezt azért, hogy 10 év múlva is derékszögű ajtószárnyunk legyen!

Acélmerevítés műanyag ajtókban

5. Valódi biztonsági ajtózár

MABISZ MINŐSÍTETT AJTÓRÚDZÁR |  

Amikor azt találtam mondani, hogy ötpontos biztonsági ajtó nincs akkor nem mondtam balgaságot! Tehát: NINCS! Pontosabban öt pontos biztonsági ajtó rúdzár nincs....vagy csak nagyon ritka. Motanában kezd bejönni a gombafejes MABISZ ajánlással ellátott ajtó. Nézzen jól utána, ha van egy kis ideje!

Ezzel szemben van öt pontos felületi záródást biztosító ajtó rúdzár. Amelyik ajtó ilyen (4+1) öt ponton záródó szerkezettel van szerelve az nem baj, de nem biztonsági a rúdzár. Ilyen zárral szerelik a mellékbejárati ajtókat is, amik jó minőségűek, de még nem valódi főbejárati ajtók!

Az 5 pont azt segíti, hogy a szárny a tokra jól zárjon rá. Ez a csapó eső és a szélnyomás ellen véd, tehát szigetelésben játszik szerepet! Ha jól tudom, ez nem biztonsági fokozat! Az sem árt, ha nem koreai, török vagy román a vasalat! De mit is kotnyeleskedik a témába egy marketinges!

Szóval a valódi bejárati ajtóba legalább egy MABISZ minősített 2 csapos vagy kampós ajtó rúdzár legyen. A biztonság alapfeltétele, hogy minimum 2 db acéltüske, csap, kampó az ajtó tokjára erősített acél fogadóba 2 cm mélyre érjen bele. Az ajtó felfeszítésben nyújt védelmet. De ettől az egésaz ajtó nem lesz MABISZ ajánlással ellátva! csak a rúdzár kap ajánlást! Nem csak nálunk, hanem mindenhol!

MABISZ minősített rúdzár

6. A bejárati ajtó pántjai

70 KG HELYETT 120 kg SOKKAL JOBB? |  

Képzeljen el egy bejárati ajtót, amit arra használ naponta többször, hogy be és ki fog menni rajta! Tudom, nem életszerű, de képzeljük el, mert az nem kerül pénzbe. Például Ön naponta ötször ki és ötször be fogja csukni az ajtót. Ez napi 10 ciklus. 365 nap alatt ez a szám már 3 650 ciklus. Ha többen laknak a háztartásban, akkor ennek megfelelően szorozható mindez!

Az ajtópántok típusai

Fokozzuk az izgalmakat. Mi történik, ha egy egyszerű kétrétegű üveggel szerelt teljesen üveges ajtója van? Csupán annyi történik, hogy az ajtószárny súlya 55-60 kg között lesz! Háromrétegű üveg esetében ez a szám elérheti a 70-75 kg-ot! Tehát egy ilyen súlyt és a nagy ciklusszámot szabad egy 70 Kg-os pántra bízni? Válaszom, hogy igen! Azért hangzatos felvezetés volt, nem? Lényeg, hogy a 3 db 70-80 kg-os sok műanyagot tartalmazó pánt nem gyenge! A hiba a műanyag szóban van! Az ajtó elállítódik többször és a műanyag állítócsavarok elkopnak majd szépen és nem lehet azokat állítani! Nem mondom, hogy napi hiba, de cseréltünk azért már pántokat!  Ezzel szemben a belső fém alkatrészek nem kopnak majd olyan ütemben, így az ajtó tovább fog működni! Íme a jó recept! Végy egy acélpántos ajtót......

7. Az ajtó tömítése

GUMI ÉS KEFE |  

Mielőtt valaki valamire gondolna valamiért (jelzem én nem...!), szeretném elmondani, hogy nem arról van szó, hanem a következőkről: A valódi bejárati ajtóban legalább dupla gumitömítés fusson és az ajtólap alján legyen egy kefetömítés is. Az óccsó ajtón elég a szimpla és kefe nélküli tömítés! A tyúkok úgysem fázósak este, mert a kendermagos kokas melegíti őket!

8. Az ajtó díszpaneljének minősége

MINDIG JÓ, HA VALAMI VASTAG |  

A szárnyban található különböző vizuális megjelenést biztosító díszítő panel minősége nagyon fontos. Általában itt is kispórolnak ezt és azt, de nem baj, mert legalább olcsó lesz az ajtó és könnyen eladható!

A jobb minőségű díszpanel kétoldali PVC borítása vastagabb anyagból készül és a külső oldalon üvegszövet erősítéssel is rendelkezik. Az üvegszövet a külső kiégetés ellen nyújt védelmet. (Nem mintha piromániás akarna betörni, de a zseniális gyártói marketing ilyenre is gondolt!) Szóval azért késlelteti mindez a bejutást a lakásba. Persze nincs olyan szerkezet, amin ne tudnának bemenni! Az RC biztonsági szabvány sem azt mondja ki, hogy betörésbiztos, hanem késlelteti a bejutást!

A vastagabb lemezre azét van szükség főleg színes szerkezetnél, hogy a külső hőmérséklet által felmelegített PVC panel ne vetemedjen, ne csavarodjon el. Persze az előbb említett hő elleni hatásra vannak további erősített funkciók is, amiről kérdezzen szaküzletünkben!

Műanyag bejárati ajtópanel

9. Vízvető megléte az ajtón

VÍZFOLYÁS ELLEN |  

A szárny külső oldalára a valódi bejárati ajtó esetén találhatunk egy alumínium vízvetőt, ami az esővíz elvezetésében nyújt segítséget. A szárnyról nem a küszöbre folyik a víz, hanem a küszöb elé vezeti a vizet ez a szerkezet. Hogy ez jó-e, azt döntse el Ön!

A bejárati ajtó és a medve nem játék!

ELRONTOTTAM |  

Most látom, hogy a bűvös szám nem is a 7-es volt, hanem 9! No, nem baj, mert lényeg, hogy páratlan lett! Miért páratlan?... mert a valódi műanyag bejárati ajtónak nincs párja! Felszisszent most, ugye?

Elég legyen befejezésként annyi, hogy háza értékeit, megjelenését, hosszú távú használhatóságát és a ciklusszámból eredő stabilitását ne 80 000 Ft-ra bízza. Továbbá kérem nagyon jegyezze meg, hogy a medve és a bejárati ajtó nem játék!

A 10., egyben páros számú indok, a hamarosan megjelenő "Kendőzetlenül" - a bejárati ajtókról - c. kiadványban olvasható!

"KENDŐZETLENÜL" - a műanyag ablakokról - az első kiadás itt tekinthető meg!

A valódi műanyag bejárati ajtókat itt tekintheti meg

A medve és a bejárati ajtó nem játék!

Cseke Zsolt - Pallasz Enteriőr

Cseke Zsolt, Pallasz Enteriőr Kft.

Visszalépés a főoldalra

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek