Kategóriák / Fontos a kamraszám?

Fontos a kamraszám?

Műanyag nyílászáró szakértő - foglalkozzunk a kamrákkal?

A műanyag nyílászárók piacán számtalan profillal találkozhatunk, amikor a lakásunk, házunk, üzletünk ablakait szeretnénk lecseréltetni! Ha most attól eltekintünk, hogy fehér vagy színes lesz-e a cserélni kívánt termék, akkor is igen nagy különbségek fedezhetők fel az egyes gyártók, keresődők kínálatai között! Amikor nyílászárócserére ajánlatot kérünk, érdemes előtte 1-2 szakemberrel konzultálni azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú nyílászáróra kell ajánlatot kérni!

A szakértő ebben az esetben most ne egy kőműves vagy kivitelező legyen, mert szakmájukat értik, ebben biztos vagyok, de a PVC nyílászáró piacon nem biztos, hogy a legátfogóbb tudásuk van! A szomszéd vagy az ismerős pedig egyenesen zsákutca lehet! Szakértő az, aki Önnek a legátfogóbb képet tudja adni a nyílászáró piac termékeiről. Nem pénztárca alapján mondja el a javaslatát, hanem szakmai alapon! Pénztárca alapján már jobb lehet a szomszéd, de ekkor lehet hogy alul vagy felültervezett lesz lakásában a nyílászárórendszer!

AZ 5 LÉGKAMRÁS MŰANYAG ABLAKOK ÁRAIT ITT TUDJA KISZÁMOLNI!

Cseke Zsolt, nyílászáró szakértő

Műanyag nyílászárók és a kamraszámok

Ajánlatkérésnél még ne a kamraszámokkal foglalkozzunk! |  

... mert zsákutcában fogunk kikötni! Pontosabban foglalkozhatunk, de ne rögtön! Aki csak kamrára kér árat, az pórul is járhat igen egyszerűen!

Jelen esetben a több, nem mindig jobb is! Habár általában erre vagyunk szocializálva, ne engedjük magunkat megtéveszteni! Kamrában legyen kolbász és szalonna, de a nyílászáró inkább stabil rendszer legyen és szigeteljen jól, ha elfogadják tőlem tisztelettel ezt a tanácsot!

Fizikában nincs kamra és darab mértékegység! Ön sem, én sem tanultunk ilyet, tehát akkor ne is ezt kérjük az ajánlatokba! Helyette írjuk le, hogy milyen a jelenlegi házunk, lakásunk. Milyen annak a fűtési és ha van hűtési rendszere. Milyen az energiaszint és mi a tervünk! Ebben az esetben látható az, hogy önnek melyik nyílászáróra lesz majd szüksége!

  • Alap profil - 2 rétegű üveggel (Széltömítéses rendszer - 2 rétegű, alu távtartós üveggel)
  • Alap profil - 3 rétegű üveggel (Széltömítéses rendszer - 3 rétegű, alu távtartós üveggel)
  • Prémium profil - 3 rétegű üveggel (Középtömítéses rendszer - 3 rétegű, meleg peremes távtartós üveggel)

Gyártmányonként változó az is, hogy az alap profil kapcsán mit is értünk! Általában az elfogadott német útmutatás (szabvány) szerint - alap profilon, a 70-80 mm beépítési mélység között található rendszereket értjük, 24 mm vastag - kétrétegű üvegezéssel (Ug: 1.0 W/M2K). Itt legtöbbnyire 5 kamrás szerkezeteket kell érteni - széltömítéses), mert ebben az építési mélységben az öt kamra az elfogadott! Itt jegyezném meg, hogy a Kömmerling új innovációja -  MD76 - már 76 mm mélység esetén, középtömítéssel és 44 mm vastag 3 rétegű üveggel + meleg peremmel tudja a 80 mm feletti szerkezetek passzív értékét! Kevesebb műanyag, kevesebb gond!

Őrült jó árakat találhat a Pallasznál!

Vannak ál hatkamrás szerkezetek is, amiknek a hőszigetelési képességük (Uf - frame, tehát tok/szárny kapcsolat) nem jobb, mint az ötkamrás profilé (Uf: 1.3 W/m2K). Néhány esetben ez lehozható 1.1 W/m2K értékre, de itt érdemes a tanúsítványt már bekérni, hogy ne csak mondjuk, hanem mutassuk is meg az értékeket! Nos, jó hírünk van, miszerint az Új Kömmerling AD76 ablakprofil ezt az értéket képviseli! Íg ymár 2 rétegű üveggel is tudja a közületi törvényi szintet! Nincs szükség a 3 rétegű üvegre!

Azokat a 80 mm alatti hatkamrás profilokat nevezzük tehát ál hat kamrának, amely szerkezetek a passzív értéket (Uw: 0.8 W/m2K) nem tudják hozni! Ilyen passzív szerkezetű műanyag ablak volt eddig a Kömmerling MD88, amit felváltott most az Kömmerling MD76!

Tehát 80 mm alatt nem érdekes az, hogy valaki 6 vagy 5 kamrát kamrát kínál Önnek! Vissza kell csak kérdezni, hogy mennyit az Uw érték? Ha ez a szám nem Uw: 0.8 W/m2K vagy alatti, abban az esetben lehet felőlünk akár 8 kamra is, de szigetelő erőben nem jobb, mint pl.: egy 5 kamrás jó minőségű ablak! 

A VALÓDI 6 LÉGKAMRÁS MŰANYAG ABLAKOK ÁRAIT ITT TUDJA KISZÁMOLNI!

80 mm alatti profil képs ezt az értéket produkálni? |  

tehetik fel a kérdést! Válaszom az, hogy igen, van olyan nyílászáró profil, ami képes ilyen értéket produkálni! A Kömmerling is gyárt ilyen 76 mm mély profilt (MD76 - középtömítéssel), amiben már benne található a hatodik kamra! Viszont olyan minőségű és tervezésű a kamrák elosztása, hogy a 80 mm feletti nyílászárók tok/szárnykapcsolati hő átbocsátását tudja! Tehát 1.0 W/m2K értéket tud! Itt már nem beszélünk álcáról, mert nem csak mondva csinált kamrát tettek a nyílászáró profilba és ettől még nem változott a szigetelő értéke, hanem valódi hőszigetelési többlet keletkezett! Ez nem általános a nyílászáró piacon! Akár kuriózumról is beszélhetünk!

Passzív értékű nyílászáró rendszerek |  

Általánosabb és a legtöbb ablakrendszernél passzív értéket a 80 mm beépítési mélységű nyílászáró képes produkálni! Itt már nem széltömítéses rendszerről beszélünk, hanem MD, tehát középtömítéssel ellátott tokoktól!

Ebben az esetben szerkezeteknek passzív értékkel kell rendelkezniük és alapból komoly, legalább 44 mm vastag háromrétegű üvegrendszert kell kapjanak - meleg peremes üveg távtartókkal! Itt már a nyílászárók esetében a Damstadti Passzívház Bizottság által minősített passzív rendszerekről beszélünk. Teljes hőátbocsátási érték ebben az esetben - Uw: 0.8 W/m2K - alatt kell lenni!

Kömmerling MD88 nyílászárók a Pallasz kínálatában!

A szakértő javaslata

Milyen műanyag nyílászárót érdemes választanunk panellakásba? |  

Egyszerűen azt szoktam tanácsolni, ha ismerem a helyszíni sajátosságokat, hogy panel esetében általában minőségi javulás rögtön egy ötkamrás profil - 2 rétegű üveggel. Ha jól szigetelt az épület, abban az esetben szoktam javasolni egy 40 mm vastag 3 rétegű üveget, aminek a szigetelő képessége már Ug: 0.6 W/m2K! Valódi hatkamrás profilt nem szabad itt alkalmazni! Ál hatkamrást pedig lehet, de szigetelőerőben nem jobb, mint egy valódi, minőségi ötkamrás nyílászáró!

Üzleti ingatlanok nyílászárói |  

Itt sem szabad foglalkozni a profillal, hanem az üvegre érdemes fókuszálni! Alap az 5 kamra és 24 mm vastag - 2 rétegű üveg! Sok esetben itt még a hangszigetelés is szerepet játszik, ha zajos utcafronti az ingatlan. Itt javaslom az üvegeltolást, ami nem kívül-belül 4/4 mm vastag üveget jelent az ablakban, hanem 6/4 mm arányban megváltoztatjuk azokat, hogy 3 dB hangot tudjunk szűrni! Ugyan ennyit tud a 3 rétegű üveg is, de árban az magasabb, mint a 6/4 mm-es üvegezés! Ha szigetelni szeretnék az üzletet jobban, abban az esetben jöhet a 3 réteg és két legyet ütnek egy csapásra!

Műanyag nyílászárók kiválasztása családi ház esetén |  

Itt nagyon sok esetben elegendő az alap 5 kamrás profil, de minden esetben azt tanácsolom, hogy ne tegyünk be 2 rétegű üveget! Alap nálam a 3 réteg, ha már egyszer nyílászárót korszerűsítünk! Ma a 3 rétegű üveget tekintem korszerűnek, de ezen belül is azt, amelyiknek az Ug értéke 0.6 W/m2K. Van számtalan, gyengébb szigetelő értékkel megáldott 3 rétegű üvegezés is, ami sokszor csak a nevében 3 réteg, de szigetelőerőben nem éri el a legkorszerűbb szigetelőképességet, amit egy 5 kamrás rendszerben alkalmazni lehet!! Van olyan 3 rétegű üveg, ami csupán alig 3 századdal tud jobb értéket, mint a kétrétegű üveg 1.0 szigetelő ereje! De eladják 3 rétegnek mert nagyon jól hangzik! Ön meg megette, mint a vacsorát!

A++ és passzív értékű építmények esetén: középtömítéses műanyag nyílászáró! |  

AD - széltömítéses 5 vagy ál hatkamrás nyílászáró tok és szárnyrendszer nem tudja a passzív értéket produkálni! Tehát 80 mm feletti rendszer (vagy a forradalmi Kömmerling MD76), minimum 44 mm vastag - 3 rétegű üveggel - és minden esetben meleg peremes üveg távtartókkal szerelve kerülhet kereskedelmi forgalomba!

Valódi hatkamrás szerkezetet nem lehet kétrétegű üveggel és alu távtartóval kínálni és nem lehet csak opció a háromrétegű üvegezés! Ez olyan kis vicces történet lenne!

Zárszó - műanyag nyílászáró vásárlás előtt

Érdemes elgondolkodni azon, hogy kitől mit is hall! Nem kell rohanni egyből ablakot venni, mert a szomszéd a vályogházba hatkamrás ablakokat vett és Önnek is ezt kell tennie! Nem kell Önnek a kútba ugrania, mert a kőműves vagy szomszéd esetleg jó barát ugrasztja Önt!
Bízom benne, hogy az elmúlt évben azért Önt nem húzták ki a kútból már egyszer-kétszer!

A kamráknál azért van fontosabb is, mert csak kompletten lehet az igényeket kezelni! Hőszigetelés szempontjából például az üveg nagyobb szerepet játszik, mint egy kamra! Ha szigetelő erőt szeretne fokozni és nem passzív rendszerben gondolkodik akkor a legtöbb esetben az üvegezést kell segítségül hívni! A tok ebben az esetben csak másodlagos szerkezetei elem!

Egy kis szubjektivitás: az én véleményem következik. |  

Saját családi házamba is, ahol 45 cm a falazat szigeteléssel együtt, csupán ötkamrás szerkezetet építettem be, de már 3 rétegű (40 mm vastag) üvegezéssel! Szóval itt még nem tartottam fontosnak a valódi hatkamrás szerkezet alkalmazását! Lehetett volna csak úgy, de nem szakmai alapon. A ház energetikai szintje a valódi hatkamrás és passzív értéket produkáló nyílászárót nem kívánta meg!

Nem tettem volna rosszat, de nem éreztem szükségességét a tokkal foglakozni ennél a projektnél, helyette az üvegezésre koncentráltam csak!

Ötkamrás nyílászárók saját családi házamban.

Bízom benne, hogy picit érthetővé tettem a kamrázgatást úgy, hogy még nem mentem bele mély szakmai gondolatokba és fizikai képletgyűjteménybe! Ha lenne kérdésük, kérem keressenek bizalommal e-mailben (zsolt.cseke [kukac] t-online.hu) vagy sms-ben (06 30 998 1632)!

Cseke Zsolt
Nyílászáró szakértő

Pallasz Enteriőr Kft.

Őrült jó árakat találhat a Pallasznál!

 

 

Ebben a kategóriában nincsenek termékek.

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek