Visszalépés a főoldalra

Ablakcsere

Ablakcsere

Milyen okosságot kellene írnom ahhoz, hogy ne lapozzon tovább? Ablakcsere … ablakcsere, ha nem jól szigetel már az ablaka, ki kell azt cserélni! Oké, tudok sokkal szakmaibb és őszintébb lenni, mint ahogy ezt tenni szoktam. Nem tudom marketing oldalról megközelíteni az ablakcserét sem, ezért csak olyan dolgokat írok le, ami első lépésben segítségére lesz az elinduláshoz. Lakása, háza, ingatlana energetikai osztályba sorolása a lényeg, más csak kamu duma. Kamraszámot emlegetni pedig végkép ne kezdjen nekem.

Minimum 6 kamrás ablakra kérek ajánlatot - vaúúú

Műanyag ablakcsere esetében, amikor kiküldik az árajánlatkéréseket, legtöbb esetben kamrázgatunk. MI A FRANCNAK? Tudom futótűzként terjed a légkamrák száma és az, hogy ami több az jobb. Városi legendákkal tele van mindenem már. Nem erre kell figyelni! Tudom, hogy nem területe a nyílászáró szakma, ezért van most itt és azért olvas engem, mert KENDŐZETLENÜL BESZÉLEK a valóságról, mint mindig.

NÉHÁNY BUTA KERESKEDŐ mond buta dolgot és mi emberek meg benyeljük, mint gólya a békát a mezőn. 6-7 kamrás ablakot szeretnék minimum, közben meg társasházra vagy panelre kérem az ajánlatot?

GONDOLTA, HOGY SOK 6 KAMRÁS ABLAK HŐSZIGETELŐ KÉPESSÉGE SEHOL NINCS, EGY NORMÁLIS 5 KAMRÁS ABLAK HŐSZIGETELÉSI MUTATÓJÁHOZ KÉPEST?

Kamra mértékegység nincs a fizikában

FONTOS | KAMRA MÉRTÉKEGYSÉG NINCS A FIZIKÁBAN – kamrában kolbász legyen és szalonna. Minél szélesebb egy ablakprofil, általában több alátámasztást igényel a profil belső részében. Az alátámasztási pontok között LEVEGŐKAMRA KELETKEZIK, ezt nevezi a köznyelv légkamrának.

műanyag ablakcsere ajánlatkérés

Első lépés – legyünk tisztába a lakásunk, házunk energetikájával

ENERGETIKAI OSZTÁLYOK BESOROLÁSA így néz ki: AA++ (minimális energiaigény) a legmagasabb osztály és ezt csak a legmagasabb energiahatékonyságú ingatlanok kaphatják meg. A legalacsonyabb pedig a „JJ” osztály, mely ingatlanok energetikai minősége már igen elavult. Meg kell nagyjából állapítani, hogy az ön lakása, háza vajon melyik osztályba tartozik vagy tartozhat. Ez dönti el az ablak minőségét is, gondolok itt az ablak hőszigetelésére és nem a légkamrákra.

Új építésnél vagy építési engedélyhez kötött bővítésnél nincs kérdés, mert a terven szerepel az ablakokra vonatkozó Uw (nyílászáró teljes hőveszteségi mutatója) szám, ami megmutatja, hogy milyen hőszigetelt ablak jöhet önnél számításba.

2024. nyarától már „BB” osztályba sorolják általában minimum ezen építéseket, ahol az ablak Uw: (teljes hőveszteségi mutató): 1.1 W/m2k érték. Használatbavételi engedély esetén az ellenőrzés erre irányul majd. Nem a kamrákra és üvegezére, hanem a számot nézik, amit az ablak tud.

energetikai tanusitvany

HASZNÁLT LAKÁSOK FELÚJÍTÁSA ESETÉN NINCS JELENLEG SZABÁLYOZÁS, mindenki saját maga elképzelése szerint vásárol nyílászárót.

FONTOS | látja, hogy a törvény nem kamrában gondolkodik és nem ad üvegrétegrendre ajánlatot. Uw – teljes hőveszteségi mutatót ír elő. Tehát nem érdekli, hogy milyen kamraszámú ablakot vásárol és hány rétegű üveggel. Tudja a számot vagy sem, csak ez a fontos! Ezért sem szabad kamrázni. Meg azért sem, mert ez vakvágány – több kamra lehet gyengébb hőszigetelési érték is, mert gyengébb a profil stb…nem untatom most.

Ablakcsere – osztályba sorolás és a hozzá illő műanyag ablak

MEGPRÓBÁLOK SEGÍTENI azzal, hogy az osztályba sorolások szerint, milyen ablakot javaslok önnek. Lehet jobbat betenni, de gyengébbet nem javaslok. Még egyszer – ÚJ ÉPÍTÉSNÉL van előírt referenciaszám (Uw), FELÚJÍTÁSNÁL javaslatom van, de ettől pénztárca szerint el lehet térni.

(++AA++) MINIMÁLIS ENERGIAIGÉNYŰ INGATLAN

Legmagasabb energetikai besorolási osztály hazánkban és nagyon kevés ilyen építmény található jelenleg. Talán az 1%-ot sem éri el ezen új építések száma. Üzemben tartási költség, tehát a ház fenntartási energiaköltsége itt a legalacsonyabb.

Követelménye a 100 kWh/m2/a. (Kilowattóra-per-négyzetméter-per-év)

JAVASOLT NYÍLÁSZÁRÓ | Uw: 0.8 W/m2K érték alatt.

Kömmerling MD88 – 3 rétegű üveggel és melegperemes üvegközi távtartóval.

(Minden esetben a kiírt (Uw) érték a mérvadó)

(AA+) KIEMELKEDŐEN NAGY ENERGIAHATÉKONYSÁGÚ INGATLAN

Azok az ingatlanok kapják ezt a minősítést meg, ahol az összesített energetikai jellemző számérétke 40-60 közé esik. Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 40 és 60 KWh/m²/a közé esik, a lakóingatlan AA+ minősítést kap, ha az érték 40-nél alacsonyabb vagy 60-nál magasabb, valamely más kategóriába sorolható.

JAVASOLT NYÍLÁSZÁRÓ | Uw: 0.8 W/m2K érték alatt, esetenként picit felette.

Kömmerling MD88 – 3 rétegű üveggel és melegperemes üvegközi távtartóval.

Kömmerling MD76 – 3 réteg – melegperemes távtartóval. Uw: 0.83 W/m2K.

(Minden esetben a kiírt (Uw) érték a mérvadó)

(AA) KÖZEL NULLA ENERGIAIGÉNYRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYNÉL JOBB INGATLAN

Energiafogyasztási érték 61 és 80 KWh/m²/a közé esik, a lakóingatlan AA minősítést kap.

JAVASOLT NYÍLÁSZÁRÓ | Uw: 0.8 – 1.0 W/m2K érték között.

Kömmerling MD76 – 3 réteg – melegperemes távtartóval. Uw: 0.83 W/m2K.

Kömmerling AD76 – 3 rétegű üveggel + melegperemes távtartóval – Uw: 0.85 W/m2K.

Kömmerling AD76 – 3 rétegű üveggel – Uw: 0.94 W/m2K.

(Minden esetben a kiírt (Uw) érték a mérvadó)

(BB) KÖZEL NULLA ENERGIAIGÉNYRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYNEK MEGFELELŐ INGATLAN

Energiafogyasztási érték 81 és 100 KWh/m²/a közé esik, a lakóingatlan BB minősítést kap. 2024-től az új építésű ingatlanok ezt az osztályba sorolást kapják minimum meg. Itt nem követelmény a 3 rétegű üveghez kérhető - melegperemes távtartó, mert nélküle is tudja az ablak az elvárt értéket.

JAVASOLT NYÍLÁSZÁRÓ | Uw: 1.1 W/m2K érték alatt.

Kömmerling MD76 – 3 réteg – melegperemes távtartóval - Uw: 0.82 W/m2K.

Kömmerling MD76 – 3 réteg - Uw: 0.9 W/m2K.

Kömmerling AD76 – 3 rétegű üveggel - Uw: 0.94 W/m2K. (Ajánlott megoldás)

(Minden esetben a kiírt (Uw) érték a mérvadó)

(CC) KÖZEL NULLA ENERGIAIGÉNYRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYNEK MEGFELELŐ INGATLAN

Energiafogyasztási érték 101 és 130 KWh/m²/a közé esik, a lakóingatlan CC minősítést kap. 2024. előtti új építésű ingatlanok ezt a minősítést kapták meg általában.

JAVASOLT NYÍLÁSZÁRÓ | Uw: 1.15 W/m2K érték alatt.

Kömmerling AD76 – 3 rétegű üveggel - Uw: 0.94 W/m2K.

(Minden esetben a kiírt (Uw) érték a mérvadó)

(DD) KORSZERŰT MEGKÖZELÍTŐ INGATLAN

Energiafogyasztási érték 131 és 160 KWh/m²/a közé esik, a lakóingatlan DD minősítést kap. CC-t megelőző ingatlanok ezt a minősítést kapták meg és alig maradt el a CC osztálytól. Itt általában valamilyen minimális elvárás nem volt elegendő a CC osztályhoz.

JAVASOLT NYÍLÁSZÁRÓ | Uw: 1.15 W/m2K érték alatt, de itt már felújítás esetén a megrendelő maga dönti el ennek minőségét, mert korábban nem volt kötelező a 3 rétegű üveg alkalmazása.

Kömmerling AD76 – 2 rétegű üveggel - Uw: 1.21 W/m2K.

Kömmerling AD76 3 rétegű üveggel - Uw: 0.94 W/m2K.

(Minden esetben a kiírt (Uw) érték a mérvadó)

(EE) – energetikai besorolás és ettől gyengébb ingatlanoknál tovább nem folytatom a sort, mert ettől a ponttól már tényleg csak a megrendelő dönti el, hogy a felújítása milyen értékeket céloz meg. Mindig azt mondom, hogy jövőbe mutató beruházáskor, jobb értékeket kell elérni a jelenleginél. Lesz hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés esetleg napelem felhelyezés? Ehhez képest kell az ablakot is megválasztani nyílászáró csere esetén. Érdemes energetikussal felméretni az ingatlant. Így lehet kimaximalizálni a lehetőségeket és sem alul, sem pedig felül nem lesz tervezve a beruházás.

NÉHÁNY JELLEMZŐ ÉPÜLET HAZÁNKBAN | amire most megpróbálok tippeket adni.

műanyag ablakcsere ajánlatkérés

PANEL ABLAKCSERE – műanyag ablakkal

Szerintem itt egyszerű a matek. Mivel nagyon sok lakás körbe van szomszéd lakással építve, nem nagy az üvegfelület a falazathoz képest, ezért nagyon leegyszerűsítem a kört. Ott is, ahol sok a falazat körben, mert pl. saroklakás. Olyan ablakot választanék, ami tudja az Uw: 1.21 W/m2k értéket. Ezt általában jó minőségű nyílászáró tudja – 2 rétegű üveggel. Ilyen a Kömmerling AD76 ablakrendszer. Ha nagyon jól van szigetelve az épület, abban az esetben szóba jöhet mindez 3 rétegű üveggel – de ez már, mint tudjuk a mai (BB) új építésű ingatlanokba terveztt ablak. Pénztárca függő szerintem a 3 rétegű üveg választása. Itt nem kell sokat agyalni a dolgokon, mert a 2 rétegű ablak is fényévekkel jobb lesz a jelenlegi nyílászárónál.

TÉGLA TÁRSASHÁZ ABLAKCSERE – műanyag ablakkal

A panelhez hasonló az eljárás a véleményem szerint. A régi kapcsolt tokos ablakok cseréjénél elegendő a Kömmerling AD76 ablak a maga 2 rétegű üvegével és a 3 réteg akkor érdekes, ha tényleg szigetelt az ingatlan. Uw: maximum 0.94 W/m2K – 3 rétegű üveg, de elegendő lehet az Uw: 1.21 W/m2K érték – 2 rétegű üveggel.

KÁDÁR KOCKA HÁZ ABLAKCSERE – műanyag ablakkal

Alap az Uw: 1.21 W/m2K érték, amit 2 rétegű üveggel el lehet érni. Ha homlok, födém és az aljzatszigetelésre is sor kerül, mehet a 3 rétegű üvegezés. Itt már tényleg csak az számít, hogy milyen értéket szeretne a tulajdonos elérni. Ha jól szigetelt házat készít, abban az esetben az Uw: 0.94 W/m2K érték lehet a megfelelő választás (Kömmerling AD76).

EGYÉB CSALÁDI HÁZAK ABLAKCSERE – műanyag ablakkal

Kádár kockához hasonló eljárásban gondolkodom itt is. Minden attól függ, hogy alap felújítás lesz vagy attól messzebb mutató beruházás történik majd. Alap felújítás esetén 2 rétegű üveg és ha beletesszük a pénzt a szigetelésbe, jöhet itt is a 3 rétegű üveg alkalmazása. (Kömmerling AD76) ablakok maximálisan képesek ellátni az igényt 2/3 rétegű üvegezésekkel.

MINDEN MÁS ÉPÜLETI ABLAKCSERE – műanyag ablakkal

Saját igény határoz meg mindet itt is. Mit szeretnék elérni, mi a célom? Nincs általános szabály, mert az egyedi igények döntik el a végeredményt.

KAMRASZÁM VOLT VALAHOL IS EMLÍTVE?

Látja, hogy a törvényi előíráskor és az egyéni felújítási igénynél sem említettem kamraszámot, mert az senkit nem érdekel. Tudja kamrában mi legyen, ugye? A gyermek mikor 5-öst kap órán történelemből, a tanár sem kérdezi meg, hogy „Fiam hány órát tanultál erre a feleltre?” Egy a lényeg tudja a tanagyagot vagy sem. Minden ablakcsere ügyben szívesen segítem tájékozódását és nyugodtan kérjen ajánlatot tőlem.

műanyag ablakcsere ajánlatkérés

Cseke Zsolt

Nyílászáró szakértő

Cseke Zsolt ablakcsere

 

Visszalépés a főoldalra

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek