Visszalépés a főoldalra

Van valódi műanyag bejárati ajtó is?

Van valódi műanyag bejárati ajtó is?

VAN VALÓDI BEJÁRATI AJTÓ IS? | Annyian mondták már nekem, hogy olcsó bejárati ajtót szeretnének vásárolni. Árajánlatban az olcsó szótól már a hajam is fáj! Olcsó, tehát pocsék!...mondjuk már ki, hogy Magyarország el van árasztva minőségtelen ajtókkal, mert mi vásárlók ezt szeretjük! Egyenesen imádjuk és igényeljük a sz.rossz ajtót!

 

 

Valódi erősített főbejáríti ajtó és az 5 pontos alap ajtó közti különbségek

 

Sokan kérik, hogy olcsó ajtót tegyek az árajánlatba. "Oké! Ha jól értem, ebben az esetben azt kérik tőlem, hogy vegyek ki nagyságrendileg 35 000 Ft értékű, statikailag fontos ajtóalkatrészt és adjam mindezt oda olcsóbban." Nem gond, szívesen megteszem, de ettől a pillanattól ne nevezzük ezt az ajtót valódi főbejárati ajtónak, nevezzük 5 pontos ajtónak inkább.

Gulyásleves vagy hamis gulyás?

Az ajtót magas ciklusszámra kell tervezni és ehhez minőségi alpanyagokra van szükség! Az ajtót naponta legalább tízszer, de akár 30-40 alkalommal is használjuk. Egy évre vetítve nagyságrendileg 3 600 és 14 000 közti ciklisszámmal terheljük meg az ajtónkat. Ezért ne vegyünk ki fontos alkatrészteket az ajtóból csupán azért, mert így pémzt spórolunk. Lehet spórolni, de ne a főbejárati ajtón kezdjük. Ez az ajtó lesz házunk egyik dísze és erre a termékre szeretnénk a biztonsági őr szerepet is bízni. Hova tovább, szeretnén hosszú időn keresztül használni ezt az ajtót.

Röviden nézzük most meg, hogy az 5 pontos ajtóban milyen alkatrészeket nem fogunk megtalálnai nagy valószínűséggel, a valódi főbejárati ajtóhoz képest. Az megtörténhet, hogy egy-egy elem beszerelésre kerül az 5 pontos ajtóba, de az összes minőségi elemmel nem találkozunk majd. Most nem foglalkozom itt az alapanyag (PVC) minőséggel és falvastagsággal, mert akkor tényleg eljutunk azokhoz a barkácsáruházas ajtókhoz, amit 69 900 Ft-ért kínálnak megvételre. Ennyi pénzért belső ajtót lehet venni, nem bejárati ajtót. De mindenki úgy tesz, ahogy a legjobb tudása cselekvésre bíztatja. Én csupán szeretnék hangosan gondolkodni és bízom abban, hogy sokan gondolkodnak majd hasonlóan.

5 pontos ajtóból milyen alkatrészeket hagyhatnak ki a gyártók?

 • A ajtószárnyat lecserélhetik átmenőkilincses erkélyszárnyra
 • MABISZ 2 acélcsapos rúdzárat lecserélik felületi záródást biztosító 5 pontos rúdzárra
 • Kiveszik a 8 db PVC hegeszthető tuskót, ami a szárnyban található
 • Műanyag párntokat tesznek az acélpántok helyére
 • Leszerelik a külső vízvetőt és így a küszöbre folyik a víz
 • Az erősített zártszelvényt a szárnyba lecserélik vékonyított falú acélra
 • A legcsibészebbek nem ajtótokot alkalmaznak, hanem balkonajtó tokot, ablaktokról már nem beszélek
 • 3 cm magas ALU küszöböt szerelnek az ajtóba és nem 2 cm magas hőhídmentes küszöböt

 

Bejárati ajtók esetén kérjen ajánlatot a Pallasztól!

Jó reggelt Magyarország!

Nagyon jó lenne, ha felébrednénk a minden szinten, szinte mindent le olcsósító magyar valóságból! Mit hall Ön, amikor félretett pénzén műanyag bejárati ajtót szeretne vásárolni?..még egyszer mondom: VALÓDI FŐBEJÁRATI AJTÓT! Tehát mit hall a szaküzletekben és a hirdetésekben?

 • "Olcsó bejárati ajtó!”
 • "Bejárati ajtó már 69 900 Ft-tól!”
 • "Bejárati ajtó ötpontos biztonsági zárral!”

„Bejárati ajtó 5 pontos biztonsági zárral!” |  

Tényleg biztonsági zár lehet ez a szerkezet? Nem biztos, de jól hangzik és szállóige is lett belőle hazánkban! Nagyon sok esetben ötpontos biztonsági zár nem kerül az ajtóba, csupán egy felületi záródást biztosító 5 pontos (4+1) ajtórúdzár. Ez a zár, mint mondtam felületi záródást biztosít, így a csapó eső és a légnyomás ellen védi meg lakásunkat (hőszigetelés) és nem a betörő bácsitól. Ez az 5 pont segít abban, hogy kilincsfelhúzást követően a szárny az ajtótokra feszüljön és a szigetelő gumik segítségével megfelelő záródást biztosítson. 5 pontos "biztonsági" ajtónál, nyugodtan kérjék be az eladótól az ajtózárnak a biztonsági igazolását. Ha ezt megkapják, abban az esetben valós MABISZ ajánlott 5 pontos ajtórúdzár kerül az ajtóba.

Szóval tele vagyunk mindenféle hangzatos marketing bummal, miközben észre sem vesszük, hogy gyenge minőséget vásárolunk meg. Miért is? Nos, mert a vásárlói társadalmunk megfogalmazta az olcsó iránti igényét. Ön olcsót kér tőlem, én olcsót kérek a gyártótól és a gyártó olcsót kér a beszállítóitól. No, ezután mindezt össze is szerelik, mi eladjuk Önnek és hurrá, jókedv van.

Végeredmény: Olcsó, de statikailag nem kellően erős bejárati ajtó! Ön meg büszke arra, hogy milyen pici pénzért vette a nagy semmit! Ja, hogy ezt nem tudta? Tényleg sajnálom, de utólag segíteni már nem igazán tudok. Akik nem vásároltak bejárati ajtót még és bejönnek hozzánk a szaküzletbe, ott részletesen meg is mutatunk minden fontos különbséget az ajtókról. Természetesen most sem hagyom Önt kétségek közt, (mert akkor azt gondolná, hogy ez csak egy marketingfogás) ezért pár fontos szakmai információt leírok azonnal.

Szabvány 210 cm feletti és/vagy színes bejárati ajtót vásárol?

Akár az egyik vagy mindkét körülmény fennálása esetén biztosan csak erősített, valódi főbejárati ajtót vásárolnék és nem vennék könnyített 5 pontos ajtót! Statikailag és hőtanilag sokkal nagyobb hatásnak van kitéve az ajtó ilyen esetekben és ezeket a hatásokat le kellene követnie a szerkezetnek! Egy könnyített és nem megfelelően merevített bejárati ajtó sok problémát fog számunkra okozni a jövőben. Erről a két körülményről röviden írok, mert lent még lesz számtalan információ a minőségi ajtóról.

Szóval a 210 cm magasság feletti ajtókat az Iw - vízszintesen ható erők miatt merevíteni kell falcmerevítővel. Ezt sokan nem írják le és nem is teszik be az ajtószárnyba. Erről itt olvashat. 

Másik a színes felület, mert naphő hatására akár 70-90 fokra is felmelegednet az ajtó külső kaprája és jobban fog dilatálni a termékünk. A falcmerevítő mellett itt szóba jöhet az előfeszített állapotot biztosító automata zár (MABISZ ajánlott), ami megelőzi az ajtószárny görbületének kialakulását. Minden becsukott ajtó zárt állapotú ajtóvá válik. Mit is jelent mindez? 5 pontos ajtót becsukom (kilincs felhúzás nélkül) csak a zárnyelv tatja az ajtószárnyat a toknál. Nincs zárt állapotban az ajtó, így lent és fent az ajtószárnyat el tudom húzni a toktól. Sok esetben otthon mikor ki megyünk és bejövünk, csupán csukjuk az ajtót. Az erőhatás ilyenkor támadja az ajtót. Mozgathatja lent és fent a szárnyat, tehát deformálódhat az ajtó. Az automata zár becsukott állapotban is előfeszítve tartja lent és fent is az ajtószárnyat! Erről pedig itt olvashat. 

 

HAMAROSAN JÖN:

KENDŐZETLENÜL - Cseke Zsolt leleplező sorozata a műanyag nyílászárókról!

7 PONT, ahol olcsósítható egy műanyag bejárati ajtó!

Azt mondják a nagy marketing és média konferencián, amiken részt veszek… Jaj, hát nem is mondtam még, hogy nekem van média és marketing dipóm. Látom, hogy most picit összeborzadt és azt gondolja: " Akkor most ez beszél nekem a bejárati ajtókról?" Ez van, de nem tudok jobbat most… szóval azt tanítják, hogy a hangzatos és figyelemfelkeltő számok minden esetben páratlanok legyenek! Ezt jegyezzük meg a legjobban! Ja és a Google algoritmusa is zabálja a páratlan számokat!

Ha most olvassa ezeket a sorokat, abban az esetben mindez igaz volt! (Ha csak nem ajánlatot kért és belinkeltük ezt az oldalt!)

Ennek ellenére kérem, hogy jegyezze meg ezt a hét indokot, amiért száműzze gondolatából az olcsó műanyag ajtót! Jöjjön az a hét pont, amit Önnek meg kell vizsgálni mielőtt egy bejárati ajtót megvásárolna.

1. Ajtó tokja valódi tok legyen?

AJTÓ TOK |  

A valódi bejárati ajtó tokja minden esetben bejárati ajtó tokból készüljön! Miből-másból készülne? …teheti fel a kérdést. Válasz: Készülhet ablak vagy balkontokból is. Ez bizony nem szabályos! No, de itt már olcsósítottunk egy picit! Bejárati ajtó néven elkezdett pl: erkélyajtót vásárolni. Hurrá! Persze ezeknek az ajtóknak is van helyük, de nem a bejáratban!

2. De miből készül a szárny, ha nem valódi ajtószárnyból?

AZ AJTÓSZÁRNY ALAPANYAGA |  

Mondhatnám itt is, hogy az olcsó ajtó átmenőkilincses erkélyajtó szárnyból szerelik össze a gondoskodó kezek! Igaz vagy sem, járjon utána, ha nekem nem hinné el. Tudja...erkélyajtó szárnyat vásárolunk majd bejárati ajtó helyett! Idd ki vagy vidd ki a bilit, talán nem mindegy?

Bejárati ajtószárnyban is többféle profilmagasság létezik! Az ötpontos ajtóinkaban picit alacsonyabb szárnyat kap (100 mm-től akár), míg a FUTUR valódi ajtóba magasabb, erősebb és erősített szárny jár - 120 mm felett. 

3. Kell az ajtószárnyat merevíteni?

AJTÓSZÁRNY MEREVÍTÉSE I. |  

Most ne időzzünk el azon a fontos tényezőnél, hogy megfelelő acélmerevítésre van szükség (halkan elmondom, hogy a valódi Kömmerling ajtóba erős falazatú zártszelvény található!), mert ez most nem foglalkoztat ennél a pontnál! Az annál inkább, hogy a bejárati ajtóban lévő acélmerevítés soha nem folytonosan fut belül körbe a szárnyban.

Tehát, a sarkoknál el van vágva az acél, mert a PVC hegesztő nem tud vasat hegeszteni! Mindez azt jelenti, hogy az ajtó szárnyának nincs folytonos kapcsolatot biztosító merevítése. De akkor mi fogja biztosítani a síklapúságot és a stabilitást? Segítek: Semmi, de legalább olcsó marad a cucc, ami ugye fontos szempont!

Ezzel szemben a valódi FUTUR bejárati ajtó szárnyában futó acélmerevítések között van kapcsolat. Mindezt a sarkonként 2 db (összesen 8 db) hegeszthető PVC sarokmerevítő biztosítja. Ezáltal síkban marad az ajtószárny és nem fog elvetemedni. Mindez a nagyobb üvegsúlynál, a nagy ciklusszámnál és a déli oldali napsütés ellen jelent védelmet! Egyszóval ez biztosítja az ajtószárny masszív staikai stabilitását!

PVC merevítés műanyag ajtókban

4. Szárnyaljunk az ajtószárnyban tovább!

AJTÓSZÁRNY MEREVÍTÉSE II. |  

Tehát megvan a 8 db PVC tuskó a szárnyban. De maradt még hely az üvegmező és a szárny belső sarkai között, hogy betegyünk átlósan 1-1 db acél sarokmerevítőt. Mindezt azért, hogy 10 év múlva is derékszögű ajtószárnyunk legyen!

Acélmerevítés műanyag ajtókban

5. Valódi biztonsági ajtózár

MABISZ MINŐSÍTETT AJTÓRÚDZÁR |  

Amikor azt találtam mondani, hogy ötpontos biztonsági ajtó nincs akkor nem mondtam talán balgaságot! Legtöbb esetben nincs az ajtóban 5 pontos biztonsági zár. Többnyire felületi záródást biztosító ajtórúdzárral találkozunk az ajánlatokban. Korábban írtam, hogy be kell kérni a MABISZ ajánlást és az elmonmd majd mindent! Ha valós biztonsági zár van az ajtóban, abban az esetben lesz minderre tanúsítvány. Ha ilyet nem kap a boltban, abban az esetben ez nem létező fogalom az ajtó tekintetében.

Amelyik ajtó ilyen (4+1) öt ponton záródó szerkezettel van szerelve az nem baj, de nem biztonsági a rúdzár. Ilyen zárral szerelik a mellékbejárati ajtókat is, amik jó minőségűek, de még nem valódi főbejárati ajtók!

Az 5 pont azt segíti, hogy a szárny a tokra jól zárjon rá. Ez a csapó eső és a szélnyomás ellen véd, tehát szigetelésben játszik szerepet! Ha jól tudom, ez nem biztonsági fokozat! Az sem árt, ha nem koreai, török vagy román a vasalat! De mit is kotnyeleskedik a témába egy marketinges!

Szóval a valódi bejárati ajtóba legalább egy MABISZ minősített 2 csapos vagy kampós ajtó rúdzár legyen. A biztonság alapfeltétele, hogy minimum 2 db acéltüske, csap, kampó az ajtó tokjára erősített acél fogadóba 2 cm mélyre érjen bele. Ez a fogadó csavarral nem csak a műanyag tokra van rögzítve, hanem acélmerevítésig hatol  a csavar. Az ajtó felfeszítésben nyújt védelmet. De ettől az egész ajtó nem lesz MABISZ ajánlással ellátva! Csak a rúdzár kap ajánlást! Nem csak nálunk, hanem mindenhol! 

MABISZ minősített rúdzár

6. A bejárati ajtó pántjai

70 KG HELYETT 120 kg SOKKAL JOBB? |  

Képzeljen el egy bejárati ajtót, amit arra használ naponta többször, hogy be és ki fog menni rajta! Tudom, nem életszerű, de képzeljük el, mert az nem kerül pénzbe. Például Ön naponta ötször ki és ötször be fogja csukni az ajtót. Ez napi minimum 10 ciklus. 365 nap alatt ez a szám már 3 650 ciklus. Ha többen laknak a háztartásban, akkor ennek megfelelően szorozható mindez!

Az ajtópántok típusai

Fokozzuk az izgalmakat. Mi történik, ha egy egyszerű kétrétegű üveggel szerelt teljesen üveges ajtója van? Csupán annyi történik, hogy az ajtószárny súlya 55-60 kg között lesz! Háromrétegű üveg esetében ez a szám elérheti a 70-75 kg-ot! Tehát egy ilyen súlyt és a nagy ciklusszámot szabad egy 70 Kg-os pántra bízni? Válaszom, hogy igen! Azért hangzatos felvezetés volt, nem? Lényeg, hogy a 3 db 70-80 kg-os sok műanyagot tartalmazó pánt nem gyenge! A hiba a műanyag szóban van! Az ajtó elállítódik többször és a műanyag állítócsavarok elkopnak majd szépen és nem lehet azokat állítani! Nem mondom, hogy napi hiba, de cseréltünk azért már pántokat!  Ezzel szemben a belső fém alkatrészek nem kopnak majd olyan ütemben, így az ajtó tovább fog működni! Íme a jó recept! Végy egy acélpántos ajtót......

7. Az ajtó tömítése

GUMI ÉS KEFE |  

Mielőtt valaki valamire gondolna valamiért (jelzem én nem...!), szeretném elmondani, hogy nem arról van szó, hanem a következőkről: A valódi bejárati ajtóban legalább dupla gumitömítés fusson és az ajtólap alján legyen egy kefetömítés is. Az óccsó tyúkol ajtón elég a szimpla és kefe nélküli tömítés! A tyúkok úgysem fázósak este, mert a kendermagos kokas melegíti őket!

8. Az ajtó díszpaneljének minősége

MINDIG JÓ, HA VALAMI VASTAG |  

A szárnyban található különböző vizuális megjelenést biztosító díszítő panel minősége nagyon fontos. Általában itt is kispórolnak ezt és azt, de nem baj, mert legalább olcsó lesz az ajtó és könnyen eladható!

A jobb minőségű díszpanel kétoldali PVC borítása vastagabb anyagból készül és esetenként a külső oldalon üvegszövet erősítéssel is rendelkezik. Az üvegszövet a külső kiégetés ellen nyújt védelmet...mondják a marketingesek. Tényleg jól hangzik, hogy "Külső oldalon átégetés ellen, üvegszövet erősített bejárati ajtópanelt adunk Önnek!" Ja..és kés nincs a betörőnél, hogy átvágja ezt a hálót? Szóval azért késlelteti mindez "persze" a bejutást a lakásba, de a hálónál már jobb ilyen esetben acéllemez merevítést alkalmazni. Nincs olyan szerkezet, amin ne tudnának bemenni! Az RC biztonsági szabvány sem azt mondja ki, hogy betörésbiztos, hanem késlelteti a bejutást a lakásba!

A vastagabb lemezre azét van szükség főleg színes HPL szerkezetnél, hogy a külső hőmérséklet által felmelegített PVC panel ne vetemedjen, ne csavarodjon túlzottan. Az ilyen panelcsavarodás az ajtószárnyat veszi igénybe. Ezáltal a gyenge, nem megfeleleőn erős ajtó deformálódhat. Persze az előbb említett hő elleni hatásra vannak további erősített funkciók is, amiről kérdezzen szaküzletünkben!

Műanyag bejárati ajtópanel

9. Vízvető megléte az ajtón

VÍZFOLYÁS ELLEN |  

A szárny külső oldalára a valódi bejárati ajtó esetén találhatunk egy alumínium vízvetőt, ami az esővíz elvezetésében nyújt segítséget. A szárnyról nem a küszöbre folyik a víz, hanem a küszöb elé vezeti a vizet ez a szerkezet. Hogy ez jó-e, azt döntse el Ön!

A bejárati ajtó és a medve nem játék!

ELRONTOTTAM |  

Most látom, hogy a bűvös szám nem is a 7-es volt, hanem 9. No, nem baj, mert lényeg, hogy páratlan lett! Miért páratlan?... mert a valódi műanyag főbejárati ajtónak nincs párja! ....micsoda gondolatvezetés volt ez...

Elég legyen befejezésként annyi, hogy háza értékeit, megjelenését, hosszú távú használhatóságát és a ciklusszámból eredő stabilitását ne 69 900 Ft-ra bízza. Továbbá kérem nagyon jegyezze meg, hogy a medve és a bejárati ajtó nem játék!

A 10., egyben páros számú indok, a hamarosan megjelenő "Kendőzetlenül" - a bejárati ajtókról - c. kiadványban olvasható!

"KENDŐZETLENÜL" - a műanyag ablakokról - az első kiadás itt tekinthető meg!

A valódi műanyag bejárati ajtókat itt tekintheti meg

A medve és a bejárati ajtó nem játék!

Bejárati ajtók esetén kérjen ajánlatot a Pallasztól!

Cseke Zsolt - Pallasz Enteriőr

Cseke Zsolt, Pallasz Enteriőr Kft.

Visszalépés a főoldalra

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek