Visszalépés a főoldalra

Műanyag főbejárati ajtó és a hulladék ajtó

Műanyag főbejárati ajtó és a hulladék ajtó

Hibáztam egy évtizeddel ezelőtt, de férfiasan bevallom és hibámat próbálom folyamatosan javítani. Írtam korábban is cikkeket a műanyag bejárati ajtókról, de ez a cikk egy kendőzetlen valóságot bemutató írás lesz. Miért állunk a pofon útjába, ha el is lehet a fülest kerülni? Ne árat vásároljon, hanem bejárati ajtót! Tudok jobbat is mondani, vásároljon súly alapján ajtót, ha engedik önnek.

 

 

 

Réges-régen nem volt más, mint műanyag bejárati ajtó. A maga kezdetleges tervezésével, gyártási és alapanyagminőségével, statikai lehetőségeivel együtt.

Idővel fejlődött a gyártástechnológia, az alapanyag minősége. Környezeti hatásoknak jobban ellenállt a felület és számtalan statikai erősítés jelent meg a bejárati ajtókban.

Eljutott a műanyag gyártás oda, hogy kiváló minőségű bejárati ajtókat lehet ma gyártani, probléma mentesen. Előre lépett igen komoly szintet a gyártás és az ebből keletkezett végtermék.

Árat akarnak eladni önnek és nem bejárati ajtót?

Mikor elértük nagy nehezen gyártásban a prémium bejárati ajtó szintet, az agyunk elkezdett visszafejlődni. Értem ez alatt, hogy nem kell nekünk a stabil, megbízható termék, hanem jó a középkori minőség is. Mindez nem azért, mert nem szeretnénk jó ajtót vásárolni, hanem azért is, mert a pénztárcánkat nem akarjuk vagy nem tudjuk kinyitni jobban.

De azt is gyakran tapasztalom, hogy egyes kereskedések beragadtak a rajtnál kommunikációban és tudásban is. Egyes kereskedések nem mernek magas árat leírni, hanem olcsó árat akarnak eladni. Érti? ÁRAT adnak el önnek és ön pedig ezt az árat fogja megvásárolni.

Értem ez alatt, hogy beárazzák az 5 pontos biztonsági ajtót, mert jó az a megrendelőnek. Rohadt jól hangzik és olcsó. 5 pontos biztonsági ajtó? Jézusom van ilyen? Segítek! Nincs! .. és még egy kellemetlen hír, a standard 5 pontos alapzárral szerelt műanyag bejárati ajtóra nem is ad ki pl. a MABISZ, biztonsági ajánlást, mivel magára a zárra sem létezik! Akkor miért is biztonsági?

Beismerem hibámat és egy ideje javítom is azt!

Hibát ott követtem el, mikor bedőltem a vásárlói nyomásnak fiatal suhanc koromban és az olcsó műanyag bejárati ajtó igényt elkezdtem a gyártók felé kommunikálni. Olcsó a megrendelő, így kérek majd én gyártásra olcsó bejárati ajtót. Az ajtó gyártója ekkor mondta az alapanyaggyártóknak, hogy figyeljetek már „van itt egy muki, aki ismeri a piacot”. Olcsó kell a népnek…és elkezdődött az olcsó ár kiajánlása és elkezdődött az olcsó ajtó gyártása. Ebben az esetben nem aranyharangot fog olcsón megvásárolni.

Az ilyen bejárati ajtó nem az "aranyharang öntödében" készült és készül mai napig sem. Ez a minőség, az olcsó gyártósoron készül vasból, csupán arany festéket fújnak rá. Harang lesz csak nem fog szépen szólni.

Korábban én is az árat adtam el, de felébredtem Csipke Rózsika álmomból és éreztem, hogy nincs ez így rendjén. Miért akarok gyenge minőséget adni, miért akarom, hogy később meglátogasson a vásárló panasz miatt? Miért árat akarok eladni és nem bejárati ajtót?

Nem akarom többé ezt, jelentettem ki. Majd a kínálatból kivettem az olcsó ajtót és csak olyan ajtót adok el ma is, amiben hiszek és tudom, hogy rendben van alapanyag tekintetében. Tudom, hogy magamnak sem adnék el mást, mint amit kiajánlok. Mára megtaláltam azt a gyártót, akinek az utóbbiakat nem kell elmagyaráznom, ők már csak és kizárólag „IGAZI” bejárati ajtót gyártanak, mert van ilyen gyártó!

kendőzetlenül a valódi és barkács bejárati ajtókról

Nincs olyan, hogy egy 90 000 Ft-os ajtó ugyanolyan erős és jó, mint a 250 000 Ft-os ajtó! Ez mese sok-sok habbal!

Több ajtó kategóriát találunk ma a kereskedelemben, ha picit körbe nézünk. Én három csoportot tartok nyilván és ez a három csoport árban és természetesen minőségben is homlokegyenest eltér egymástól.

 • Valódi főbejárati ajtó
 • Mellékbejárati ajtó
 • Hulladék ajtó

Mindenkinek a valódi főbejárati ajtót javasolnám, ezt követi a mellékbejárati ajtó.

A hulladék ajtót szigorúan kerülöm igen nagy ívben. Pedig sokan vesznek még ma is szemetet, mert olcsó. Ekkor árat vesznek, nem minőséget. 1-2 évet vásárolnak meg csupán és nem 20-at, hogy ezzel a képzavarral is éljek picit.

Erős a megfogalmazás talán, de gazdagon tudnám mindezt fokozni. A baj nem azzal van, hogy vannak kategóriák. A baj az, hogy nagy a szakadék a különböző minőségek között. Probléma ott kezdődik, ha nem is magyarázzák el a minőségi különbségeket önnek, persze ha létezik a kínálatban különböző ajtó kategória.

A vásárlók pedig sok esetben meg is veszik a hulladékot még ma is. Barkácskategóriának is nevezhetjük az ilyen ajtót. De nézzük meg jobban, hol térnek el az ajtókategóriák minőségben és árban is.

Nincs jobb a valódi erős főbejárati ajtónál?

Egy főbejárati ajtót statikára kell tervezni. Legnagyobb ciklusszámot, legnagyobb terhelést a bejárati ajtó kapja. Egy nap nagyon sokszor használjuk az ajtót, míg az ablakot kevésbé nyitogatjuk.

Egy ajtót úgy kell megtervezni, hogy a magas igénybevételt is tudja teljesíteni éveken át. Itt nem lehet az alapanyaggal spórolni, nem lehet árat venni, hanem minőségre van szükség és azt is mondhatom, hogy súlyra. Emelje meg egyszer az általunk forgalmazott valódi főbejárati ajtót, de két kézzel, lábbal jól kitámasztva! Érezni fogja, hogy miről beszélek!

Azt is kijelentem, hogy nem minden esetben szükséges a legnagyobb statikai igénybevételt elbíró ajtót megvásárolni. Van eset, amikor számomra kötelező ezt kiajánlani, de van eset, amikor egy szintet nyugodtan vissza lehet lépni. Visszalépés nem kötelező, lehet a csúcsot támadni minden esetben, de őszintén elmondom a lehetőségeket.

a valódi műanyag ajtó súlya és tulajdonságai

Azt szoktam mondani, hogy „Ez így lesz jó önnek!” Nem pedig azt, hogy - Jó lesz ez így önnek! Van különbség, ugye?

A valódi erős főbejárati ajtó ismérvei:

 • Magasabb tokból készül a keret, mely minimum 85 mm, szemből nézve a tokot
 • Magas ajtószárnnyal van szerelve az ajtó, mely minimum 120 mm
 • Fém alapú pántok tartják a szárnyat és nem műanyag pántok
 • Vastag, gyári paraméterezésű zártszelvény erősítést kap belül a szárny
 • A tokrendszerben úgyszintén masszív, acél zártszelvény merevítés található
 • Hegeszthető PVC tuskót kap a szárny belül a gérvágásoknál masszív keretesítést adva a belső acélmerevítéseknek!
 • MABISZ minősített ajtórúdzár van az ajtóban

A valódi főbejárati ajtót mindenkinek javasolnám és azt is szeretném, ha csak ilyen ajtó kerülne minden nyílásba. De ez erős túlzás lenne részemről. Minden esetben próbálom a lehető legoptimálisabb megoldást kínálni.

Az erősített főbejárati ajtót hol is tartom célszerűnek?

 • Túlméretes az ajtó
 • Nagy ciklusszámnak van kitéve
 • Tartós hőteher (nap) éri az ajtót és nem fehér, hanem színes/faerezetes a szerkezet
 • Azoknak, akik csak ezt keresik, mert már voltak más típussal negatív tapasztalataik

Ezek az ajtók a gazdag alapanyagtartalom miatt magasabb áron érhetők el, mint a következő kategóriába sorolt mellék bejárati ajtó?

A valódi és erősített főbejárati ajtó tok magassága nagyságrendileg a már említett 85 mm legyen és megfelelő vastagságú és kamrakitöltő acélmerevítéssel rendelkezzen. A kapcsolatot a falazattal a tokrendszer adja és a tok deformálódása nagy hatással van az ajtószárny alakváltozására. Ha görbül, csavarodik a műanyag tok, viszi magával az ajtószárnyat is, ez fizika.

A szélesített ajtószárny a statikai igénybevételt fogja tűrni. Az ajtószárnyban a megfelelő vastagságú zártszelvény a környezeti ellenállóságot (görbületet) fogja kompenzálni. Az ajtószárny acél fémalapú pántot kapjon, mert a hosszú távú igénybevétel mellett az esetleges állíthatóságot is tovább bírja, mint a műanyag belsővel rendelkező könnyített pántok.

műanyag bejárati ajtó pánt típusok

A zártszelvényben legyen PVC tuskó, ami belül is hegesztésre kerül, biztosítva az ajtó statikai erősítésének folytonosságát. Tudjuk, hogy az acélmerevítés a sarkok előtt megáll, nem fut végig a szárnyban. Mindez azért, mert a profilt hegesztő gép acélt nem hegeszt. Viszont a 8 db installált PVC tuskó megoldja ezt a problémát. Így belül a sarkoknál rendkívül ellenálló hegesztési pont tartja majd az ajtót, segítve a szárny 90 fokban történő stabilizálását.

PVC hegeszthető műanyag tüskék az ajtószárnyban

5 pontos felületi záródást biztosító ajtó rúdzár – Mi van?

Az ajtó rúdzár a valódi főbejárati ajtókban nem lehet 5 pontos felületi záródást biztosító ajtó rúdzár. Micsoda? Mi van itt leírva? Felületi záródást biztosító…micsoda? Igen, biztosítja a hőszigetelést, ellenáll a szélterhelés okozta erőhatásnak, véd a csapó eső ellen. Jó-jó, de csak jobb az 5 pontos biztonsági ajtó rúdzár, nem? Nem, ez a kettő egy és ugyanaz, csupán van aki elkezdte „becézni” ezt a rúdzárat.

5 pontos biztonsági záras ajtóként hirdetik sokan a mai napig ezt a zártípust. Pedig írtam előbb, hogy mire is jó ez a rúdzár. Köze nincs a biztonsághoz, viszont állati jól hangzik, nem? „Vettem egy 5 pontos biztonsági záras ajtót!” …igaz, az 5 pont csak 4 + 1 pont, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy olcsó.

A 4 db kis öntvény zárfogadót egy 1 cm hosszú csavar tartja a műanyag tokba csavarozva. Csak a műanyagba és nem az acélmerevítésbe. Milyen biztonságot ad ez? Egy bedühödött cserebogár ellen jó, de semmi köze a biztonsághoz.

Ha valahol egy árajánlatban azt írják önnek, hogy „5 pontos biztonsági ajtó” akkor kérjen egy MABISZ tanúsítványt erről vagy kérje ki kezelőorvosának vagy gyógyszerészének véleményét. Érti, nincs ilyen zár!

MABISZ minősített rúdzár acéltüskéje és acélfogadó a tokon

A valódi főbejárati ajtóban egy 2 acélcsapos vagy kampós rúdzár található. Ez is tartalmaz a két acélcsap mellett 2 db felületi záródást biztosító görgőt. Azért, hogy kilincsfelhúzás esetén itt is védve legyen az ajtó a már említett környezeti hatásokkal szemben. A görgő itt is a tokra csavarozott fogadó mögé érkezik be a szigetelés miatt. A két acélcsap fogadója pedig egy robusztusabb szerkezet, a tokrendszer acélmerevítésébe becsavarozva.

Összegezve elmondhatom, hogy a valódi, nagy ciklusszámra tervezett főbejárati ajtót mindenkinek javaslom. Szeretném azt, hogy csak ilyen ajtó kerüljön a kereskedelmi forgalomba.

Főként ott javaslom ezt a típust természetesen, ahol túlméretes az ajtó, nagy naphő éri a szerkezetet, színes az ajtó és nagy ciklusszámra kell tervezni mindezt. Legmagasabb áron vásárolható meg ez a minőség, de statikailag, élettartamát tekintve nincs jobb termék számomra a piacon.

Az ár meghatározza a minőséget. Nem létezik olyan, hogy két egyforma minőség, statikai erősítés mellett az ár nagyban eltér egymástól. Nincs az, hogy a valódi főbejárati ajtó az egyik helyen mai áron (2022.) pl. 250 000 Ft és ugyan ez a minőség máshol 160 000 Ft, nem is beszélve a 90 000 Ft-os csodákról. Nincs ilyen, nem létezik! Ott a felhasznált alapanyag és statikai fegyverarzenál teljesen más képet kell, hogy mutasson. Ez nem mese, hogy csoda történjen benne.

Az ajtószárnyban lévő díszpanel már csak szubjektív megjelenésű elem. Lényeg, hogy az ajtók tokja és szárnyrendszere kellő figyelmet kapjon. Az ajtóbetét csak esztétikai szerepet kap többnyire. Persze itt is vannak finomságok, érdekességek, javaslatok, de erről majd egy másik gondolatébresztőben írok.

üveg díszpanel ajtóbetét

Bejárati vagy mellékbejárati ajtó, mint másik kategória - Nevezzük 5 pontos ajtóknak (Nem biztonsági!)

Ha a valódi erősített főbejárati ajtóból kiveszek pl. 70 000 Ft értékű merevítést, abban az esetben megkapom a mellékbejárati vagy könnyített bejárati ajtót.

Nincs baj ezzel az ajtóval sem, mint korábban írtam. Van hely, ahol ez az ajtó is tökéletes megoldás, ha szűkre szabott a büdzsé, vagy eladásra készül a ház, nem saját részre. Néhány helyre maximálisan elegendő ez a típus.

Itt már általában nem olyan magas az ajtószárny profilja, alacsonyabb statikájú az acélmerevítés, nincs MABISZ két acélcsapos/kampós vagy automata rúdzár az ajtóban, hanem bejön az 5 pontos rúdzár. Nincs PVC hegeszthető acéltuskó a szárny gérvágásánál sem. Azt nem is feltételezem, hogy nem gyári acélmerevítés kerül az ajtóba, mert ilyen gyártó ugye biztos nincs?!  …van? …nincs?

FONTOS | az általam forgalmazott 5 pontos ajtó tokja ugyanazt a minőségű ajtó tokrendszert kapja, mint amivel az erősített főbejárati ajtót szereljük. Ez alap követelmény, ebből nem engedek. Írtam, hogy a tok a falazattal van szoros kapcsolatban és a jó tok hatással van az ajtószárnyra is. Ebből kifolyólag nem engedek abból sem, hogy a szárny és a tok kapcsolatát ne acélpánt közvetítse. Nem teszek be műanyag pántot soha!

5 pontos ajtók között is van számlatan minőségi eltérés? Nem a biztonságban, mert ugye az nincs neki!

Szóval amit kihagyok és/vagy felcserélek a két ajtóban az a rúdzár, keskenyebb ajtószárny, alacsonyabb statikájú acélmerevítés, PVC hegeszthető tüskék. Rögtön kiveszek az ajtóból cirka 60-70 000 Ft összeget a mai áron (2022.) és megkapom az 5 pontos mellék vagy könnyített bejárati ajtót.

JAVASLOM | ezt a típust, fehér ajtók esetén, nem túl nagy ajtóknál, kevesebb ciklusszám esetében. Persze színes ajtókat is lehet ebben a minőségben vásárolni, de egyet nem szabad elfelejteni, naphő tartósan nem érheti az ajtót. Nincs erre a statikai és környezeti hatásra tervezve a rendszer. Túraautóval nem megyünk Forma 1-es pályára.

Az 5 pontos ajtók között is van számtalan különbség a kereskedésekben, amit előbb fel is soroltam. Lehet következtetni, hogy vannak olyan 5 pontos ajtók, melyek a minimális minőséget sem érik el számomra. Azokat a minimális erősítést sem tartalmazza, amit én elvárok a megfelelő minőségű használat esetére.

Árat fog ekkor kapni és nem ajtót. Árat pedig nem lehet használni sokáig. Így jönnek létre az általam barkács, vagy hulladék ajtónak nevezett „zsákbamacskák”.

Hulladék bejárati ajtó hatalom Magyarország!

Sajnos ez tény és nehéz elmenni szó nélkül a jelenség mellet. Olyan könnyű az ilyen ajtó, hogy életem párja is könnyedén el tudná vinni azt 20 méterre …háromszor is akár. Sajnos nem találtunk még olyan konkurenst, aki viszont ezt meg is engedte volna ilyen ajtó esetében.

Én szívesen megengedem a tesztet, de nincs ilyen hulladék ajtónk. A 20 méter adott, de csak erős bejárati ajtót tudok adni. Azt elég 3 méterre is elhúzni nem, hogy szaladni vele messzire. Azt csak Chuck Norris tudja megtenni …..háromszor.

Szóval a valódi főbejárati ajtóhoz komoly erőre van szükség pakolás esetén. Súlyra mérjük az ajtóminőséget? Igen, mert aki az anyagot nem spórolja ki az ajtóból, az más minőséget sem fog. A szó elszáll, az anyag megmarad! Na ez megint egy szép képzavar lett így a vége fele haladva.

A hulladék ajtó már nagyon vékony, nem gyári kialakítású acélmerevítést kap és nem megfelelő kamrakitöltéssel, nem fekszik fel az acél a kamrában.

Vékony a PVC alapanyag, a pántrendszer teherbírásából csak a teher szó igaz, amely majd önt éri, olcsó rúdzár és a tokon belülre rögzített, a tokalsóban nyitott alumínium küszöb jellemzi az ajtót, nem megfelelő küszöbtömítéssel.

Szóval lehet olcsósítani egy bejárati ajtót és lehet a végtelenségig kibelezni azt, de vállaljuk utána a felelősséget döntésünkért, mert aki eladta önnek, az már nem fogja. Ugye ismerős! Nem turkálok senki zsebében, de nem 2-3 évre szeretne tervezni gondolom. A 250 000 Ft-os ajtó helyet lehet 90 000 Ft-os ajtót választani, de ezek a típusok nem ugyanarra a helyre valók.

Árazásban milyen eltérések lehetnek? Pedig mindegyiket bejárati ajtónak hívják!

 • Valódi főbejárati ajtó: 240 000 Ft - 300 000 Ft
 • Mellékbejárati ajtó - 5 pontos: 180 000 - 220 000 Ft
 • Hulladék ajtó: 75 000 Ft - 130 000 Ft

Persze ez az általam megfogalmazott kategória 2022-ben. Fehér ajtó árak, tömör díszpanellel szerelve. Más árazás is előfordul, de szerintem ma extra erős ajtót 200 000 Ft alatt találni nagyon nehéz.

ÁRAJÁNLATOKNÁL FIGYELJEN ODA, mert vannak vicces megoldások. Ha az ablakok árazása pl. relatív magas és van benne egy roppant olcsó bejáratia ajtó a többi ajánlathoz képest...azt meg kell vizsgálni. Általában az adott termék hulladék ajtója kerül be a sorok közé, hogy az összes ár csökkentve legyen vagy egy másik típus hulladéka van önnek kiajánlva. Mit fog mondani? 100 000 Ft-os ajtó kell nekem és nem érti, hogy mit akar a másik cég azzal a 250 000 Ft-os ajtóval?

Bízom benne, hogy már érti, mi is a lényeg. Hulladék és valódi főbejárati ajtó.

 • 2 év - 15-20 év.
 • 30 kg - 80 kg.
 • Asszony viszi, két ember viszi.
 • Deformálódik, nem deformálódik.

stb...stb...

 

Cseke Zsolt

Pallasz Enteriőr

Cseke Zsolt - műanyag ablakok és ajtók

Visszalépés a főoldalra

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek