Háromrétegű üveg

Nagyon sok hiedelem és téves információ kering, no nem az űrben, hanem a fejekben! Picit tegyük tisztába az üvegek szerepét a nyílászáróinkban! Az üvegezés nem csupán része, hanem talán a legfontosabb eleme ablakunknak, amennyiben a hőszigetelést helyezi előtérbe! Ebben szeretnék némi kozmoszt teremteni az esetleges káoszban!

Nagyon sok vásárlót az ablakok kamrái tartják lázban! Folyamatosan azt a kérdést kapom, hogy "Hány kamrás az ablak?" - "Kit érdekel!" szoktam válaszolni!

Kit érdekel a kamra a műanyag ablakok tekintetében?

Miért nem azt kérdezi valaki, hogy mi a pontos hőátbocsátása az "X" kamrának? A kamrában szalonna és kolbász legyen! Fizikában hőszigetelő, hőátbocsátó (W/m2K) képesség van és nem kamra. Kamra mértékegység nincs! Érdekes az üvegeknél már előkerül az 1.0-ás kifejezés! A tok/szárny esetében miért kamra akkor? Nem tudom, de ez maradjon az én nyitott kérdésem! Legyen Ön az első fehér holló és kérdezze meg, miszerint ... "Tessék mondani, mennyi a hőátbocsátási tényezője az ablak tok/szárny kapcsolatnak? Így lenne helyes és nem padig butus kamrákat emlegetni!

A réteges öltözködésre vonatkozó szabály az ablakokra is érvényes!

Tudja, hogy az üveg jobban szigetel, mint a "kamra"?

Bizony! Az üveg hőszigetelő képessége jobb a nyílászáró tok/szárny - kamra - szigetelőképességénél! Tehát, ha egy szerkezet hőszigetelését szeretném fokozni, minden esetben az üveg játszik nagyobb szerepet ebben az ügyben! A vásárlók meg egyből sok kamrát szeretnének! Atya és gatya! Nézzünk körül picit, hogy a piacon milyen kettő és háromrétegű üvegeket lehet megvásárolni, mert a nagy dolgok itt dőlnek el.

Műanyag ablak és a kétrétegű üveg

Minden műanyag ablakot és bejárati ajtót (Díszpaneleket most nem vizsgáljuk), alap kétrétegű üveggel szerelik! Ezt nem is kell kérni, mert ezt kapják! Azt sem kell kérdezni, hogy az üveg 1.0-e, mert az! Pontosabban nem 1.0, de erről már készült videó korábban. Viszont kerekítünk, ezért mondjuk 1.0 W/m2K-nak!

Az alap kétrétegű hőszigetelt üveg rétegrendje:

4 mm üveg - 16 mm ALU távtartó - 4 mm üveg!
Kétrétegű üveg szigetelőképesség: 2,8 W/m2K
A belső üveg - belső oldalán - található egy (lowe) lágyfém bevonat, ami a szigetelőerőt nagyban befolyásolja! Lowe nélkül az üveg 2.8 W/m2K körül lenne valahol. Ez már hőszigetelt üveg egyébként! A lágyfém lehozza 1.3-4 W/m2K körüli értékre! Tehát lefelezi!
Lágyfémmel a kétrétegű üveg szigetelőképessége: 1,4 W/m2K
Majd jön az argon, ami nem 100%-os töltöttséggel bír az üvegek között, csupán 90% +-5%. Ez az Argon további 3-4 W/m2K értéket hoz szigetelő erőben! Így jutunk el az 1.0 és 1.1 érték közé! Látható, hogy a sokak által kérdezett Argon nem olyan fontos, mint a lágyfém bevonat!
Lowe+Argon töltöttséggel bíró kétrétegű üveg szigetelőképessége: 1.1 - 1.0 W/m2K!

Egy átlagos, két rétegű üveget tartalmazó műanyag ablak részei.

Az ablak tok/szárny (kamra) ennél rosszabb értéket tud! Általános 5 kamra: 1.3 W/m2K. Kömmerling AD76/5 kamra egy kiemelkedő szigetelőerővel rendelkező ötkamrás profil, ami 1.1 értéket tud, de ez sem tudja az üveg szigetelő erejét hozni!

Az alap hatkamrás tok/szárny 1.3 - 1.2 között vannak valahol! Ezek amolyan ál hatkamrás szerkezetek! Lehet látni, hogy az AD76/5 kamra jobb értéket produkál, mint egy hasonló keresztmetszetű 70-76 mm vastag hatkamrás ablakprofil!

Valódi hat kamrának, középtömítéssel már tudnia kell az 1.0 értéket! Tehát itt egyenlítődik ki a TOK/SZÁRY v.s. 2 rétegű üvegezés értéke. Soha ne kamrázzon, hanem konkrétan kérje a szigetelőképességet!

FONTOS TUDNI A 6 KAMRÁS ABLAKOKKAL KAPCSOLATBAN |  

A valódi hatkamrás ablakokat már nem szabad 2 rétegű üveggel szerelni! Itt már kötelező a háromrétegű és melegperemes üveget használni, de erről később!

Fokozhatjuk a hőszigetelést háromrétegű üveggel?

Persze! Ez tény és nem elvárás vagy kívánság! Az alap profilokba is betehető a 3 rétegű üveg! Új építések, felújítások kedvenc megoldása háromrétegű üveggel szerelt műanyag ablak vagy bejárati ajtó, de......és most jön a kulisszatitok!

Ne ugorjon a kútba egyből, ha a háromrétegű ablaküveget beárazzák Önnek! Ne dőljön hátra, hogy rendben ez is kipipálva! Járjon utána, hogy milyen szigetelőképességű az a bizonyos háromrétegű üveg! Ha ezt nem teszi meg, bizony megtörténhet, hogy csak néhány kg üveget vett és nem lett jobban szigetelő az ablaka ettől! Hogy történhet ez meg?

Nézzük meg a legjobban szigetelő háromrétegű üveget - ALU távtartóval

4lowe-16-4float-16-4 mm lowe - 44 mm vastagság | Ug: 0.6 W/m2K

A 44 mm vastag, 3 rétegű üveg keresztmetszete.

Látható, hogy 3 db 4 mm vastag üveg között található 2 db 16 mm vastag ALU távtartó! Az is megfigyelhető, hogy itt már nem egy, hanem 2 lowe lágyfém bevonat van az ablaküvegek belső oldalain! Mint fent írtuk, ez a lowe bevonat járul nagyban hozzá a szigetelőerő csökkentésében! A kétrétegű üveg egy, de a háromrétegű üveg már két ilyen bevonatot kap!
Továbbá itt sem marad el az Argon töltöttség! Egy valódi extra szigetelőképességgel rendelkező háromrétegű üveg 0.6 W/m2K értéket produkál.

Milyen egy átlagos háromrétegű üveg rétegrendje?

Az alap háromrétegű üveg sok esetben nem a fenti 44 mm vastag üveg, hanem egy 36 mm-es átlagos rétegrendet tartalmazó szerkezet. A 36 mm-es üvegezés hőátbocsátási tényezője 0.7-0.8 W/m2k érték között mozog!

4lowe-12-4float-12-4 mm lowe - 36 mm vastagság | Ug: 0.7-8 W/m2K

Az üveg egy átlagos, jól szigetelt üveget jelent, de ma már a piacon ennél lényegesen vannak jobb értéket produkáló üvegek, mint fent látható! Árban esetenként, (de nem biztos) kedvezőbb lehet, mint a jobb (0.6 W/m2K) szigetelő értékű üveg.

Milyen a nagyon rosszul szigetelő háromrétegű üveg?

Hát igen, vannak trükkök ebben az iparágban is! Mindez nem csak azért, mert olcsót szeretne kapni, hanem vannak bizonyos nem racionális pályázati vagy konszignációs kiírások, amikre lehet pont olyan irracionális üvegválaszt adni!

A háromrétegű üveget úgy lehet olcsósítani, hogy esetleg a középső üveget nem 4 mm vastagra, hanem 3 mm-re gyártják! Itt négyzetméterenként 2,5 kg üveget spórol a gyártó! Éves szinten ez több tonna üveg is lehet, amit nem kell kifizetni az üveggyártó felé! De a lényeg nem ez, bár szigetelőerőben is jelent csökkenést!

A lényeg az, hogy van olyan 3 rétegű üveg, aminek a hőátbocsátó képessége 0.97 W/m2K. Tudjuk, hogy a kétrétegű üvegezés 1.0-át tud! Tehát 3 század az eltérés csupán! Hogy néz ki ez a rétegrend abban az esetben ha egy nagyon vastag, 44 mm-es üveget veszünk alapul.
4-16-4float-16-4 mm lowe - 44 mm vastagság | Ug: 0.97 W/m2K

Mi lehet a bibi? Nos, csupán egy lowe lágyfém bevonat van az üvegben, mint egy alap kétrétegű üveg esetében és nem dupla lowe, mint a 3 rétegű üvegezésben általában! Ugye 2 rétegű üveg Ug érték abban az esetben 1.0 és 1.1 körül mozog valahol! A 3 réteg esetén a második lowe elhagyása azt eredményezi, hogy tulajdonképpen az Argon töltöttség pici növelése (Ami nem fokoz sokat a szigetelő erőben) és a 3. réteg üvegvastagsága csökkenti csak a szigetelő erőt! Látható, hogy ez az érték valahol 0.1 értéken belül mozog!

TANULSÁG |  

Ne hagyatkozzon csupán arra, hogy háromrétegű üvegre kapott ajánlatot, hanem nézzen utána, hogy az a bizonyos 3 réteg, milyen szigetelőképességet produkál! A kiváló szigetelőképességű (0.6) üveg piaci felára nagyságrendileg 6-8 000 Ft körül mozog! Viszont a gyengébb 36 mm vastag (0.7-0.8) üveg sem biztos, hogy olcsóbb! A ál 3 rétegű üveg Ug: 0,97 körül) lehet árnyalattal kedvezőbb, ezt már 5 -6 000 Ft-ért is meg lehet kapni, de minek?

Nem elsődlegesen az átverés a lényeg a gyengén szigetelő 3 rétegű üveg esetében, bár ha nem kérdezi az értéket, nem is mondják meg. Szóval sok esetben olyan pályázati előírás van közületre, ahol a szigetelőképességben a törvényi szintet tudni kell! Nagyon sok profil, sőt a többség ezt 3 rétegű üveggel tudja. Ez az érték a szerkezet teljes szigetelőképességére vonatkozva Uw: 1.15 W/m2K. Ezért a kiíró rögtön 3 réteget ír elő kötelező elemként!

A Kömmerling AD76 alap 5 kamrás szerkezet, már egy 2 rétegű üveggel tudná ezt a szintet! Viszont kötelező betenni a 3 réteget, mert a pályázat csak ezt fogadja el! No, ebben az esetben és is beletenném a 0.97-es értékű olcsóbb üveget! Értik, csupán azért, mert az alapból teljesített szint nem elég a kiírónak! Agymenés, de ez van!

Családi házba viszont nem szabad ilyen értékű üveget megvásárolni! Törekedni kell a legjobb ár-érték arány megtalálásra!
Röviden ennyi és bízom benne, hogy segíteni tudtam a döntéseik meghozatalába, amikor 3 rétegű üvegezést kezdenek keresni a szaküzletekben vagy ajánlatot kérni mailen keresztül a fokozottan szigetelt ablakokra.

Cseke Zsolt
nyílászáró szakértő


Háromrétegű üveg címkéhez kapcsolódó hírek

  PX-Renolit fóliás műanyag ablakok - Kömmerling

  Színes műanyag ablakokat PX Renolit fóliával érdemes vásárolni a tartós minőség érdekében.

  2023-05-26 10:04:54

  A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról - műanyag ablak

  Ablak, belső ajtó és parketta csere 50 %-os állami támogatással, akár hitelügyintézéssel Pallasz nyílászárócsere – önerőből vagy hitelre 2021 januárjától jön a családvédelmi program keretén belül a lakásfelújítási támogatás! A felújításra igénybevehető támogatás maximális összege 3 millió forint, ha a felújítás költségei elérik vagy meghaladják a 6 millió forintot. Egyéb esetekben a teljes költség 50%-át lehet visszaigényelni.

  2020-11-29 12:17:09

  ClimaGuard Solar üveg

  Védekezés a naphő ellen! Amikor ablakvásárláshoz érkezik, ezt az opciót is vegye fontolóra, amennyiben számít a lakása belső hőmérséklete!

  2020-03-24 22:19:14

  LTP - lakástakarék - műanyag ablak vásárlás

  Lakástakarék felhasználásához adunk remek áron műanyag ablakot, ajtót! Amennyiben LTP megtakarítása van, kérem keressen fel bennünket és segítjük céljai elérésében!

  2020-03-20 16:41:13

  Műanyag bejárati ajtó - Miért jó a 2D hőhíd mentes ALU küszöb?

  Tudta, hogy ALU küszöb és ALU küszöb között van különbség? Nem tudta, na majd most megtudja!

  2018-06-26 20:54:31

  Műanyag bejárati vagy erkélyajtó - 210 cm felett

  Bukó-nyíló műanyag erkélyajtó 210 cm feletti magasság esetén pontos tervezést igényel! 240 cm bny erkélyajtót meg kell gondosan erősíteni!

  2017-12-18 22:23:27

  Ablakok hőszigetelt üvegezése - háromrétegű üveg

  Sokszor dobálóznak az ablakok kamráinak darabszámaival, mikor szigetelőerőt keresnek az ablakoknál! Sokan a hőszigetelés előtérbe helyezésénél a kamrákkal kezdenek operálni, mint egy jó sebész! Pedig a vásárlók igen nagy száma nincs tisztába azzal, hogy a műanyag ablakok hőszigetelő képessége nem a kamrákon múlik, hanem az üvegezésen!

  2017-06-26 13:50:24

  Ablak árak - Döbbenetes valóság!

  Az ablakvásárlásnál nagy a gond és sok a nyitott kérdés!

  2017-05-19 13:03:54

  Valódi 6 légkamrás műanyag ablak

  Akinek magasabb hőmegtakarítási igénye van és alacsony energiaszintű házat tervez vagy szeretne megvalósítani, azoknak kínáljuk a valódi 6 légkamrás Kömmerling ablakot. 6 légkamrás VALÓDI műanyag ablak nem létezik 80 mm vastagság alatt!

  2014-01-09 19:13:12

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek